Fredag 31/1

Idag har morfar varit här hemma och busat med flickorna. Passade även Elise då Liv och jag skulle till sjukhuset för att röntga hennes höfter. 

Röntgen gick bra, vi slapp och ta om bilder. Nu är det bara och vänta på svaren men det kommer att vara okej, det vet jag redan nu.

Därefter åkte jag iväg för att hämta en ståbräda jag köpt till Livs vagn så Elise kan åka med. Får se om hon vill stå på den, hoppas det iallafall. Åkte och hämtade ramar med som vi beställt till våra förstoringar här hemma så vi kan få upp dem på väggen äntligen. 

När vi åkte iväg idag så började ju snöovädret och komma och ökade successivt. När vi kom hem snöade det som mest och då var det skönt att mötas av morfar och Elise som höll på och skotta gången hemma. Då slapp ju jag fixa det.  

Elise hade åkt lite pulka ute runt huset. Dem hade varit på väg till pulka backen men det blåste för mycket så dem vände. 

Idag har Liv varit uppe i kryppositition två ggr ungefär och inte länge alls knappt 1 sekund. Men det blir säkert mer snart. 

Torsdag 30/1

Inatt har Elise sovit hela natten i sin säng och när hon gick upp hade det hänt en "olycka" i sängen igen. Så samma dilemma idag om frågan när det hänt. 

Har frågat Elise om det men får  inget riktigt svar på det. Inatt var sista natten vi försökte denna gången, så nu tar vi paus ifrån det ett tag. 

Idag har det kommit lite mera snö igen och imon varnar dem för en klass 1 varning. Ev kan det komma mellan 10-15 cm snö. Hoppas det blir lugnare än förväntat då jag ska iväg med Liv till sjukhuset imon. 

Liv har börjat försöka att ta sig framåt idag. Försökt och få upp benen i kryppositition och även att släpa sig framåt med hjälp av armarna om hon fått tag och greppa någonstans. 

Hon har även slått ihop två saker i varandra idag igen, så nu kan hon det. Har rensat lite bland hennes och Elise kläder idag så nu är det lite bättre ordning där. Båda två fisarna har även fått sig ett bad idag. 

Onsdag 29/1

Idag vart jag iväg till tandläkaren för att se om dem behövde laga en tand som det lossnat en lagning på. Det blev lagning och ny tid då jag bet bort även en annan del av en annan tand nyligen. 

Både lagningarna känns onödiga då det inte gör ont eller något. Känns som man bara kastar pengarna i sjön. Men det är väl bäst och göra det så det inte lossnar mera?! Så nu blir jag 1300 kr fattigare denna månaden och den andra lagningen blir nästa månad, får se vad den kostar. 

Liv satt i bilstolen under tiden och skötte sig galant. Gick ju fort och göra det som tur var, kanske 20-30 min ungefär. 

Efter tandläkaren var det Bvc dags. Vi pratade lite och vägde och mätte. Liv hade gått upp hela 210 gr till 7045 gr vilket är jättebra på en vecka. Nu har hon äntligen spräckt 7 kg strecket. 

Hon fick hennes längd till 68 cm och ingen skillnad på huvudet. Vi får nog fortsätta med yoghurten ändå kanske eftersom det verkar ha gjort inverkan. Vi får se vad vi gör. 

Hon tyckte hon var jätte duktig. När vi satt där så slog Liv ihop två leksaker i varandra första gången. Tror jag det var iallafall, har inte sett henne göra det innan. 

Bvc sköterskan trodde också att det skulle inte dröja länge förän hon vinkar för hon såg att det kanske var på g då hon vinkade hejdå till henne. Vi ska dit igen på vikt kontroll den 10:onde. 

Inatt hade det hänt en "olycka" inne hos Elise igen. Frågan är bara om det skedde direkt på morgonen när hon vaknade eller inatt?! Svårt och säga då hon sov hela natten inne i sitt rum och vaknade inte någon gång. Får se hur det går nu inatt?! Blir sista vi testar innan vi tar en paus ifrån det och testar igen om några veckor. 

Hon har varit på bra humör idag igen. Känns som att det inte kommer att va den där syskonsvundsjukan längre, iallafall inte lika mycket. Idag när det kom mera snö var Elise superglad. För hon vet att hon får åka mer pulka då. Förhoppningsvis i helgen, att det blir av.  

Söndag-tisdag 26/1-28/1

Söndag

Idag åkte vi äntligen iväg och fick köpt lite blommor. Det blev jättefint, här hemma. Idag började det och snöa lite igen, så kul! Kanske jag, Liv och Elise kan bege oss ut och åka lite pulka imon. 

Funderat lite på Livs mellanmål idag att testa och ta bort det imon då det verkar inte få henne att vilja äta mera.

Måndag

Idag var vi ute en runda i snön. Med Liv i vagnen och Elise i pulka därefter gick jag ut och gick till pulkabacken här hemma. Elise fick testa och åka från en liten kulle och tyckte det var super roligt, nästan som att åka rutschkana sa hon. Hon fick åka några ggr innan vi gick hem. Blåste ju så hemskt kallt med, så det var skönt och komma hem i värmen sen. 

Idag har Liv inte fått något mellanmål då det inte har ökat hennes intag något. Som igår åt hon mindre mat  målet efter mellanmålet, vilket visar ännu tydligare att hon inte behöver det, iallafall inte just nu. Ska bli spännande och se vad vikten visar på onsdag. 

Inatt ska Elise köra helt blöjfritt. Vi får se hur det går. Är beredd på och byta i sängen om det skulle va så. 

Tisdag 

Idag har varit en lugn dag. Liv är ju lite förkyld igen och har varit i några dagar. Har börjat bli lite rosslig nu med. Har spytt en gång nu ikväll av hostan och sen har hon inte haft så bra aptit på morgonen. Får se hur det är imon. 

Inatt gick det som befarat med Elise så det var bara glatt upp och byta i sängen. Kör blöjfritt inatt med och ser hur det går inatt. 

Idag har hon även varit på toppen humör tycker jag. Inte bråkat alls mycket med lillasyster. Skönt och se, då kanske syskon avundsjukan äntligen börjar gå över lite eller så var det helt enkelt för att hon var trött idag, efter inatt. 

Liv har fortfarande lite svårt och sova om dagarna. Hon börjar väl bli stor nu. Hon sover en skvätt på fm sen vill hon i princip vara vaken ända till kvällen.  Hon är ju så nyfiken med så det håller henne vaken då hon hela tiden undrar vad storasyster gör eller någon annan. 

Torsdag-lördag 23/1-25/1

Det har inte hänt så mycket dessa dagar. Har ringt Bvc och bokat in det nästa vecka och 1års vaccinationen samtidigt. 

Har testat och införa ett mellanmål till Liv på dagen. I torsdags åt hon inte mera enligt hennes dygnsmängd totalt sätt. I fredags åt hon ev lite mera, men svårt och avgöra då hon råkade spy upp lite. 

Ikväll var det likadant som i torsdags. Får se på onsdag när vi ska till Bvc om det gjort någon märkbar skillnad på vikten, men tror inte det. 

I fredags var morfar på besök och busade lite. Det blev lite lek inne och gungning och lite pulka åkning ute, fast väldigt lite snö. Blev några varv runt huset. 

Blev även ett litet bad av Liv också. Hennes hål där dem gick in och gjorde ingreppet såg jättefint ut. Ser ut som ett ärr nu som en prick om man inte visste att hon gjort hade man inte sett det. 

Liv hade svårt att sova när morfar var här, hon lyssnade och undrade vad han och Elise gjorde hela tiden. Hon somnade gott sen på kvällen iallafall. 

Har varit lugnt idag. Sa till Elise på kvällen att om hon vaknade inatt och var kissnödig skulle hon väcka någon av Chrille eller mig så hon kunde gå på pottan, fast med blöja på sig. Får se om hon kommer göra det, om inte (efter några kvällar) tar vi bort blöjan helt och se om det får henne att göra det. Eller om det kommer att komma i sängen. 

Ikväll började Liv och börja prutta med munnen igen, har inte gjort det sen förra gången hon fick tänder. Så frågan är, är det tänder på g nu igen eller att hon experimenterar för att då fram något nytt ljud?!

Onsdag 22/1

Idag var det dags för Livs andra rs spruta. Vi vägde och mätte som vanligt innan. Dagens vikt var 6835 gr, 145 gr+. Hennes längd var 67 cm och huvud 41 cm. Hon börjar bli lång, pluttan. 

Vi pratade lite om hur det hade gått i Lund och sen hade jag lite frågor. Frågade om något tips på ett mellis man kunde ge henne då hon bara äter 5 mål om dagen och inte kan äta bitar. 

Hon föreslog att vi skulle ge henne yoghurt. Jag har inte vågat ge henne det pga hennes korrigerade ålder. Så svårt och veta vad man vågar ge henne. Men ska testa och köpa det imon och se hur det går. 

Det får ju inte bli så att hon äter mindre något annat mål för då behöver hon inte det extra målet, men vi får testa några dagar. Hon sa även att vi skulle fortsätta med oljan i maten då hon säkert behöver det lilla extra fortfarande så aktiv som hon är. 

Hon tyckte hon hade blivit jätteduktig på och sitta sen sist. Det stämmer för nu sitter hon jättebra och tar emot sig också om hon trillar. Det är bara bakåt vi är mest rädda att hon ska slå i huvudet. Hon trillade bakåt härom kvällen och då höll hon upp huvudet men vet inte om det var något tillfälligt får se när det händer nästa gång. 

Vi skulle ses igen om en månad för rs sprutan igen. Sen i mars skulle vi på hjärtkontroll och träffa Livs läkare igen och gå igenom hur det går för Liv och så. 

Hon tyckte jag skulle ringa och boka en tid till Bvc och se hur mycket hon gått upp på en vecka och se att det fortsätter uppåt som det ska göra. 

Ringde prästen på morgonen fick inte tag på han talade in ett meddelande på mobilsvaret och berättade att jag undrade varför han inte ringt. Gick några timmar och ingen ringde. 

Ringde till pastorsexpeditionen då och talade om att jag började bli trött på det här och berättade om allt. Hon sa att hon skulle lämna ett meddelande till honom och be kyrkoherden ringa till mig också. 

Någon timme efter ringde prästen och sa att han hade ringt igår men inte kommit fram. Han skyllde på telefonerna igen. Vet ej hur mycket sanning det var med det?! Men iallafall så bokade vi dopet äntligen. Nu blir det den 23/2, här hemma. 

Precis efter han ringt, ringer kyrkoherden och beklagade sig att det blivit dom det blivit. Han sa inget om datorproblem eller telefonproblem?! Jag sa att det var lugnt nu och fixat redan. Hoppas bara att alla kan komma nu som förra gången :).

Tisdag 21/1

Idag fick jag äntligen tag på prästen som ska döpa Liv. Tyvärr behövde han en dator för och kunna se om när han kunde och vilken tid och så. 

Han sa att han skulle ringa tillbaka 11.30 för då satt han vid en dator. Men han ringde aldrig vid den tiden. Ringde själv tillbaka ca 12.30 och då sa han att datorn kraschat. 

Han skulle komma åt en dator runt 17 och skulle ringa tillbaka då. Han ringde aldrig så jag ska ringa han imon och se varför han inte ringde. 

Börjar bli lite trött på det här nu när jag försökt och nå han sen i november. Om jag inte får tag på han ska jag ringa pastorsexpeditionen imon och klaga. 

Jo fick ett roligt och intressant samtal idag som var väntat kan man säga. Säger inte så mycket mer än att ni som läser detta får hålla lite utkik. He he :).  

Måndag 20/1

Idag var Liv och jag iväg på prematurträffen. Denna gången var det hemma hos Maria och hennes son Lucas. 

Det var jätteroligt och träffa alla igen och se hur stora dem blivit och vad för nya saker dem lärt sig. 

Tyvärr var ju inte Emma och hennes son Vilgot med denna gången heller. Hoppas dem kan vara med på nästa. 

Vi hade det supertrevligt som vanligt :). Märktes även att Liv tyckte det var roligt. Får se om vi ev ska bada nästa gång i linneahemmets bassäng eller om det blir fika här nästa gång. Var ju tänkt hos Emma men eftersom vi inte hört något från henne så vet vi inte. 

Efteråt var det dags att hämta Elise på dagis och idag ville hon stanna kvar längre. Har ju varit så några gånger nu men det är väl för att hon är där så lite nu. Roligt ändå för då tycker hon ju det är kul på dagis iallafall. 

Fredag-söndag 17/1-19/1

Fredag

Idag hade vi en hemma-innedag. Det har ju snöat och blåst ute så vi höll oss inne. Har ringt till Elise dagis idag med och sagt till om att hon ska dit på måndag då vi ska iväg på prematurträff. 

Idag låter det inget på Liv längre. Skönt att det är borta i halsen. Magen är även också helt okej. Hon har kommit igång med den riktigt nu igen. 

Det märks även på henne att hon blivit mycket piggare och har större aptit än innan. Som dem sa innan att vi skulle se att det blir så men vi trodde inte helt på det men det stämde. 

Konstigt nog kunde våran lilla energiknippe lägga i ytterligare en högre växel. :) Elise har skött pottan galant idag :). 

Lördag-söndag 

I helgen var vi ute lite och gungade och Elise åkte lite pulka på gräsmattan. Det blev inte så långvarigt i och med att det inte var så mycket snö och jobbigt att dra. 

Vi får hoppas att det kommer mera någon dag. Hon längtar så efter att få åka pulka. På lördagen så bakade Elise och jag chokladmuffins. 

Hon fick passa på och testa hennes förkläde hon fick julklapp. Det passade bra, var lite stort men bra för då kan hon växa i det. Muffinsen blev jättegoda tyckte hon. Gottegrisen! :) 

Liv har börjat och gå bättre i gåstolen nu när hon testat det några ggr, men det är fortfarande lite svårt pga att hjulen är tröga. 

Imon är det dags för prematurträffen igen. Ska bli jätteroligt var länge sen nu. :)

Torsdag 16/1

Idag åkte vi och hämtade Elise. Hon hade haft det jättebra både hos farmor och faster Carina. Det hade gått bra med pottbesöken med. 

Enda gångerna hon haft blöja var när hon skulle sova. Sen hade det väl hänt någon "olycka" med när hon varit upptagen i någon lek. 

Hon var jätteglad och träffa oss allihopa igen. Hon hade saknat oss jättemycket sa hon. Farmor hade även passat på och klippt henne när hon var där. 

Dem hade hittat på massa roliga saker både hos farmor och faster Carina. Elise var lite hostig fortfarande så vi ska ge henne lite hostmedicin. 

Idag är Liv bättre i halsen än igår men inte helt okej än. Ikväll testade vi att sätta Liv i gåstolen och tog bort skyddet under, för och se om hon nådde ner. 

Då upptäckte Chrille att den varit ställd på den högsta inställningen hela tiden och inte lägsta som jag trott. Vilket visade att Liv faktist nådde ner med hennes fötter. 

Tyvärr var det ju inte lika lättstyrt som i Lund. Vet inte om det beror på hjulen eller golvet. Glad var hon iallafall. :)  

Onsdag 15/1

Inatt när Liv fick sprutan skrek hon inte ens. Jag vaknade strax efter, av att hon var vaken. Hon hade svårt och somna efter hon fått den. Jag testade med lite välling, men det ville hon inte ha någon. 

Till sist fick jag lägga henne bredvid mig, där hon till sist somnade om. Vaknade vid sju tiden och gick upp. Skulle ju vara på röntgen redan vid 8. 

Gjorde mig iordning och gick ut och frågade om dem skulle ta bort plåstret så jag kunde sätta på Liv sina egna kläder. Chrille kom in precis när sköterskan tagit bort plåstret och satt på en steristrip och ett plåster på det. Det såg väldigt fint ut. 

Skönt och få på henne riktiga kläder igen och slippa vara jätte försiktig vid såret. Sen gav vi Liv lite frukost innan vi gick upp till röntgen. Röntgen gick snabbt. 

Väl nere på avdelningen skulle vi på ultraljud 8.45. Det var ett tag till dess så vi själva hann äta frukost. Tyvärr blev det ju inte den tiden utan det dröjde nästan 1 h extra innan läkaren kom. 

Han hade varit upptagen med annat vilket vi fick reda på medan vi väntade. Ultraljudet gick bra och allt såg bra ut. Han hade även tittat på röntgen bilderna och dem var bra. 

Han tyckte dock att hon behövde en extra inhalation av adrenalin till då han tyckte hon lät väldigt rosslig fortfarande. Om vi märkte sen att det gett verkan och hon fått sin medicin sa han att vi fick åka hem. 

Vi skulle även ta ett EKG med innan vi fick åka. Vi skulle gå på kontroller i Kalmar först nu i mars någon gång sen inte lika regelbundet för att se så trycket börjat försvinna och så. Sen som vi fattade det skulle hon gå sista gången på kontroll i Lund,när hon är 4 år (om det inte uppstår några problem). 

Sköterskan tog EKG och gav henne inhalationen. Sen fick hon även sin medicin och dem tog även bort hennes infarter. Läkaren tyckte EKG såg bra ut och hon lät bättre efter inhalationen så det var grönt för oss att åka hem. 

Vi fick våra intyg vi behövde och därefter lämnade vi avdelningen. Vi åt lunch på patienthotellet innan vi checkade ut där och åkte hem. 

Hemresan gick bra och vi märkte med en gång när vi kom hem vilken skillnad ingreppet gjort på Liv. Hon var mycket piggare (vilket man inte trodde denna lilla duracell kanin kunde bli) och hade större aptit då hon ville äta tidigare än hon är van vid. Så roligt att se! :) 

Under tiden vi var på avdelningen pratade vi med tre andra familjer, om varför dem var på avdelningen och så. Det fick mig att inse vilken enkel sak dem gjorde på Liv om man jämför med deras problem. Man tyckte så synd om dem, för man vet hur dem känner sig efter allt man själv varit med om. 

Skickar en stor hjärte-kram till alla med hjärtsjuka barn och alla andra som har barn med jobbiga sjukdomar.

Tisdag 14/1

Idag är det dagen D. Det gick bra och ge Liv välling inatt men hon hade lite svårt och somna om så hon fick göra det bredvid mig i sängen. 

Strax efter vi ätit frukost var det dags för badet. Vi hade fått med en plasthandske och tejp för att sätta runt hennes infart för att hålla det någorlunda torrt. Men det var ju bara dömt att misslyckas då tejpen släppte av vattnet. 

Vi klädde på henne patientkläderna och hon såg så rolig ut då drm gett henne kläder i många storlekar för stora så att till och med Elise hade kunnat haft dem. 

Hon drack lite vatten innan 10 (det enda vattnet vi fått i henne här nere då hon verkar inte tycka om det här). Vi gick till avdelningen lite tidigare för att kolla infarten att den funkade och så efter den blivit blöt. 

Det var inga problem, den funkade galant, sköterskan förstärkte den lite och satte nytt bandage runt den. Vi satte oss i lekrummet för att vänta innan det var dags. 

Runt 11.45-12.00 kom sköterskan in och berättade att dem skjutit på det till 12.30. Vi skyndade oss iväg för att hämta lite mat och äta på avdelningen så vi var på plats ifall det blev tidigare. 

Smartot jag råkade spärra min kortkod som tur var hade jag ett annat kort jag kunde betala med. När vi satt och åt fick reda på att det blev framskjutit till 13.15 så vi kunde äta i lugn och ro. 

Strax innan 13 gick vi iväg till salen där operationen skulle ske. Insomningen skedde snabbt som dem sa så snabbt att man han knappt reagera. Man såg hur hon helt plötsligt försvann med öppna ögon. Äckligt var det. 

Tillbaka på avdelningen började jag gråta av det hela. Det inget jag rekommenderar någon annan att se. Vi gick tillbaka till hotellet och väntade på att dem skulle ringa. 

Efter 2,5 h ringde dem och sa att hon kommit till uppvaket. Vi gick dit och hon var glad över att se och avslappnad. Då hon säkert spänt sig innan hon visste var vi var då det var som all ork gick ur henne efter ett tag och hon var trött igen. 

Trött och hungrig verkade hon vara så jag gick och hämtade lite välling. Hon fick i sig ca 40-50 ml sen orkade hon inte mer och somnade efter ett tag hos mig. Hon skulle vara övervakad där till kl 20.00. 

Jo glömde även berätta att under dessa 4 h var hon tvungen att ligga helt plant för att inte orsaka tryck eller lättare blodflöde ner mot ingreppshålet. Dem gav henne inhalationer av adrenalin för hon var hes och rosslig efter slangen i halsen. 

Narkosläkaren hade pratat med Chrille när jag var iväg och hämtade mat. Han berättade att slangen dem hade tänkt föra ner i halsen på henne hade varit gör tjock så dem hade fått byta. 

Han sa att hon hade väldigt smala luftrör för att vara i sin ålder. Säkert därför hon får det så svårt med andningen vid förkylningar som påverkar hennes hals. Detta och att hon varit intuberad när hon var mindre gjorde henne hes och rosslig. 

Hon fick även lite syrgas, glucos och kortison som lugnande. Dem övervakade hennes puls, andning och satration. 

Plåstret som satt över där dem gått in i venen i ljumsken består av en luftbubbla som sitter över där dem gått in. Denna bubbla är full med luft för att skapa ett tryck på ingångshålet så det inte ska blöda. 

Sakta så börjar dem släppa ut denna luften lite då och då för att till sist tagit bort allt. Om det skulle börja blöda är det bara att spruta i lite luft igen. På så här vis kan man sedan ta bort plåstret imon utan att hon börjar störtblöda. Safegaurd heter plåstret tror jag, riktigt bra uppfinning. 

Vi satt ett tag och precis när vi hade tänkt och gå och äta lite själva igen kom läkaren och skulle prata om hur det hade gått. Tyvärr vaknade Liv till när jag la ner henne och var jättepigg helt plötsligt och ville sitta upp, vilket hon inte fick. Sköterskan sa att vi nog fick mata henne igen när vi kom tillbaka. 

Vi gick ut och pratade utanför. Han berättade att det hade gått bra att sluta hålet utan problem. Skönt och höra. 

Vi skulle få några blodförtunnande tabletter med oss hem så vi slapp hämta ut dem på Apoteket med en gång. Hon ska ju ta det i 6 månader nu för att förhindra att hon får någon blodpropp där dem varit. 

Vi gick och åt och passade på att ringa hem till alla där hemma och berätta att det gått bra. Precis när vi satt oss för att äta, ringer min telefon och det är från sjukhuset. 

Min första tanke nu har det hänt något men så farligt var det inte. Utan den ringde för Liv var hungrig och dem ville att vi skulle komma och mata henne. Det hade ju gått lite längre tid än vi tänkte då vi hade stannat till och pratat med en annan familj på avdelningen. 

Men sköterskan skulle be någon på avdelningen komma med mat så länge. Vi gick tillbaka så fort vi var klara. Tyvärr hade dem inte fått i henne så mycket då det var fel matnapp på flaskan. Vi bytte den och då åt hon 120 ml. 

Jag satt med henne i famnen där hon somnade och fick ligga tills det bar dags att hon fick komma upp på avdelningen. Det var skönt och få komma upp där och att Liv äntligen fick röra lite på sig mera. 

Nu hade dem tömt all luft i plåstret och det hade inte kommit något blod än. Det skulle sitta kvar till imon. Hon skulle fortfarande ha lite övervakning under natten och lite syrgas behövde fortfarande. 

Dem skulle även ta lite kontroller under natten. Hon fick sin sista smärtstillande spruta på uppvaket. Under natten skulle hon få en blodförtunnande spruta i benet runt 3 tiden. 

Vi sa att vi struntade i att embla för att inte störa så mycket. Dem föreslog att kyla med en isbit innan hon fick den, de tyckte jag lät bra. Får se om jag vaknar när dem ger henne den, om inte lär ju hon vakna så då får jag säkert försöka mata henne med. 

Vid tio tiden gav jag sista vällingen innan vi la oss och då åt hon 170 ml vilket var jättebra. 

Måndag 13/1

Idag började dagen med hjärt- och lung röntgen. Den gick snabbt och bra. Därefter var det inskrivning på avdelningen Liv ska vara på efter ingreppet. 

Vi fick sitta i ett lekrum och vänta på ett undersöknings rum då dem skulle ta lite värden och så. I lekrummet fanns det en gåstol som var lägre än den vi har hemma. Vi satte Liv i den och den tyckte hon om och gick runt en massa och lekte med grejerna som satt på den. 

I undersökningsrummet tog dem EKG, satrationen, puls, temp och emblade hennes händer och fötter. Detta för att sätta en infart senare på något av dessa ställen. Frågade lite frågor om mat och så. 

Själva ingreppet skulle förhoppningsvis ske imon kl 8 på morgonen om det inte kom in något akutare. Bra tid för då slipper hon gå och vara hungrig en längre tid då hon ska vara fastande 6 h innan ingreppet. 

Därefter var det dags för lite mat för Liv. Vår sköterska sa till oss att hon skulle hinna äta innan det var dags för ultraljudet då det var en maskin som var sönder så det skulle dröja. 

Vi satte oss och började mata. Vi skulle göra ultraljudsundersökningen 11.45. När klockan är 11.40 kommer läkaren och undrar om vi snart har matat klart, då vi nästan precis börjat mata. 

Vi säger nej det tar minst 10-15 min till, då säger han okej ni får 8 min på er. Vi försöker stressat få i henne maten och hinner precis i tid. 

Då tittar han in i rummet Liv ska undersökas i och det är upptaget. Nej men tjena det var ju inte konstigt, det var ju därför vi tog det lugnt med matningen då sköterskan sa att det skulle ta tid. 

Fick ju sitta och vänta sen till 12 ungefär. Väldigt konstig och jobbig läkare vilket visade sig sen vid ultraljudet. Ultraljudet gick snabbt och smidigt och vi fick information om ingreppet. 

Läkaren visade upp hur ett "paraply" ser ut som dem sätter för hålet. Dem går in genom en ven i ena ljumsken och sätter fast den. Samtidigt som hon är intuberad med en slang genom munnen som är kopplad till en ultraljudsapparat ner i matstrupen för att kunna se hjärtat. 

Han berättade också att det brukar ta 2-4 h och göra det. Tyvärr berättade han också att ingreppet blivit uppskjutet till 11.30-12.00 någon gång. Detta då det kommit in ett fall som var akutare och göra. Det är han som kommer att utföra hjärtkateteriseringen. 

Han frågade oss om det var okej att en läkarstudent fick kolla på Liv och göra en kontroll. Detta vid kl.13.00 och nu var klockan ca 12.15 och vi bara nej det blir lite tajt om tid. Vi skulle ju iväg och äta själva. 

Då helt plötsligt försökte han tvinga oss till det och sa att vi var dem enda hon kunde göra det på osv. Och kunde helt plötsligt skjuta på det till 13.15. Vi sa inget bestämt men vi trodde vi skulle hinna men vi skulle inte stressa för hans skull. 

Vi gick iväg och åt och hann precis komma tillbaka i tid men då haffade sköterskan oss. Hon sa att hon ville att vi skulle gå och ta blodproverna och sätta infarten. 

Vi sa att vi skulle träffa läkaren och läkarstudenten. Hon sa att han fick vänta då detta var viktigare, precis så som vi tänkte. Dem hann precis och försöka och sätta en infart en gång innan läkaren kom och knackade på dörren. 

Sköterskan gick ut och pratade med han. Han propsade väl på om att vi var tvugna och komma och träffa läkarstudenten. För när sköterskan kom in igen fick vi gå iväg och göra det och fortsätta med infarts sättningen sen. 

Som jag sa innan väldigt komplicerad och att det behövde vara just vi. Enligt honom, för att Liv var friskast på avdelningen just nu. 

Det gick snabbt och enkelt och göra undersökningen med läkarstudenten då hon skulle lyssna utanpå och fråga lite frågor för att lista ut vad Liv hade för hjärtfel. Som hon sedan skulle berätta för läkaren vad hon trodde. 

Sen gick vi iväg igen för att försöka sätta den där infarten igen. Dem gjorde några försök och sen gick det. Tillbaka på avdelningen var det matdags för Liv igen. 

Därefter gick vi tillbaka till patienthotellet för att ta det lite lugnt då det kunde ta tid innan vi träffade narkosläkaren inför imon då dem oftast har operationer under dagen. 

Vi gick och åt vid 17 och Liv därefter sen gick vi tillbaka till avdelningen för och se om dem visste än om narkosläkaren kom snart. Det var precis lägligt för strax efter vi kommit kom han och pratade med oss. 

Han berättade att insomningen skulle ske snabbt på bara 15 sekunder då dem gav narkosmedel efter patientens vikt. Han berättade också att hon fick äta senast innan 06.00 och dricka genomskinlig vätska innan 10.00. 

Efteråt skulle hon ligga på uppvaket och om det behövdes ev Biva under natten beroende på hur pigg hon var och så. Vi fick med oss badsaker och patientkläder innan vi gick tillbaka till hotellet. 

Hon ska ju bada imon runt 10, med en viss tvål och så inför ingreppet. Vi skulle vara på avdelningen imon vid 11. 

Skönt att det har flutit på bra idag med både mattider och lite sovstunder för Liv. Ingenting som har krockat med det. 

Jaha det blir för mig att gå upp inatt/imon bitti och mata Liv runt 5.15-5.30 så hon får lite välling i sig då. 

Söndag 12/1

Idag ringde vi till Lund på morgonen och dem tyckte att vi skulle åka in till sjukhuset och kolla hennes crp och hennes tillstånd rent allmänt innan. Detta då dem inte gör ingreppet om dem har för hög crp eller andra tecken på jobbig förkylning. 

Jag och Liv åkte in till akuten för att ta prover och så. Provtagningen gick jättebra. Dem stack henne i stortån och hon reagerade inte ens. Blev förvånad av våran lilla tjej, att hon var så opåverkad av det, men hon är väl van nu. 

Proverna visade inga dåliga värden. Tog även vikt, satrationen, räknade andetag och temp. Allt var bra, vikten var 6690 gr. Hon hade gått upp 215 gr sen den 23:e dec. 

Därefter fick det bli lite mat för Liv då det dröjde innan läkaren kom. Läkaren kom och lyssnade och tittade på henne och tyckte det lät och såg bra. 

Eftersom prover och allt var bra sa hon att hon ringer och säger att sett grönt för att åka. Sen fick vi åka hem igen. 

Hemma blev det lite käk, packa och sen mat för Liv och sen iväg. Resan ner gick bra, Liv sov den mesta biten. Imon är det upp tidigt för att börja med en röntgen av hjärta och lungor.   

Lördag 11/1

Idag ringde dem från Lund på förmiddagen för att bekräfta våran bokning på Ronald McDonalds huset. Men det roliga var att det var ju inte där vi skulle bo utan på patienthotellet. 

Det hade blivit något fel med bokningen så dem ringde runt lite och fixade det till slut. Tänkte först att nu ringer dem och säger att det är inställt men så var det inte. 

Annars idag har jag äntligen fixat klart med och sätta in alla framkallade kort i album (köpte ju nya album igår). Nästa grej är att vi ska bestämma vilka kort vi ska ha i vår familjeram. Har även dammsugit och torkat golven. 

Elise har det bra hos faster och hade blivit lite snorig nu med. Livs förkylning verkar ganska okej fortfarande men vi får ringa till Lund imon och kolla med dem att det är okej att vi åker. 

Annars har hon inte sovit alls mycket idag och varit jättepigg och nyfiken. Har haft det fritt fram och utforskat golvet här hemma, rullat lite hit och dit utan att ha en storasyster som stör hela tiden. 

Fredag 10/1

Idag när vi vaknade var Elise hes och båda jag och Chrille tänkte nej Hon får inte bli sjuk nu och smitta Liv. Hesheten försvann efter ett tag. 

Liv vaknade och var lite rosslig och jag tänkte att hon redan var smittad. I och med detta och att vi ska till Lund hade jag redan bestämt att öka hennes inhalationer några dagar innan vi ska dit. Detta då Livs sköterska tyckte det i och med hennes förra förkylning, för att ge henne en liten extra boost innan. 

Efter jag funderat lite och ringde Chrille och frågade vad han tyckte, bestämde vi oss för att Elise skulle till faster Carina och Rikard redan idag. Allt för att utesluta att hon smittar eller smittar Liv ännu mera. Hade ju först tänkt att hon skulle dit imon egentligen. Men det gick bra att vi kom redan idag. 

Jag packade allt och åkte dit. När vi kom dit var det dags för lite mat till Liv. Ett tag efter var det dags att åka vidare till farmor Mia. När jag skulle säga hejdå till Elise var hon jätteglad och sa mamma åka till sjukhuset med lillasyster, Elise stanna här hos faster Carina. 

Att hon kom ihåg att jag sagt detta några dagar innan, det trodde jag inte. Men det var skönt att hon inte vart ledsen när jag åkte. 

Hemma hos farmor skulle jag lämna Liv en stund så jag behövde handla lite innan vi åkte hem. Det gick bra hos henne, hade rullat på mattan lite och lekt. Därefter åkte vi hem igen. 

Liv har varit lite lösare i magen idag men inget anmärkningsbart, kan ju vara förkylningen som påverkar lite. 

Tisdag-torsdag 7/1-9/1

Det har varit lugnt hemma dessa dagar. Livs förkylning har äntligen börjat ge med sig. 

Har försökt och få Elise att gå på pottan då vi/jag tycker hon behöver det. Har väl gått sådär, har börjat sjunka in lite i huvudet på henne att det går bra att gå på pottan även fast man inte är kissnödig och att det inte alltid kommer något. 

Pratade med dem på dagis om det och där var hon lika envis som hemma att hon absolut inte vill, när hon inte vill. Det vill man ju inte säga emot då hon börjar bli sitt egna jag. 

Var iväg och tränade i onsdags kväll. Får se när man kommer iväg nästa gång. På onsdagen var Livs mage bättre igen och bajsar som hon ska. 

Liv och jag har börjat nysa lite. Hoppas verkligen inte att det är någon förkylning på g igen. Vi får se vad som händer. Annars så går det bra med hennes mat nu och äter på bra och större mängder. :)

Måndag 6/1

Idag har Livs mage varit lite hårdare. Får se om det bara är en tillfällighet, tror och hoppas det iallafall. Handlade på förmiddagen och efter lunch gick vi ut och gick en runda. 

Fick besök av mormor, morfar och moster Jenny på eftermiddagen. Fikade och lekte lite. Liv har börjat jollra lite mera idag. 

Chrille vägde henne idag tillsammans med honom. Vi fick det till att hon väger ca 6,9 kg nu. Då har hon gått upp jättebra i vikt. Ca 400 g på två veckor. Får se vad vågen säger nästa vecka när vi är nere i Lund. 

Imon är det dagisdags igen för Elise. Ledigheten har gått fort tycker jag. Chrille föreslog och tyckte att Elise kanske skulle vara hemma denna veckan med från dagis men då skulle jag få lätt panik av dem hemma tror jag. 

Allt för att hålla Liv borta från sjukdomar. Förhoppningsvis hinner Elise inte få hem något på tre dagar.  

Söndag 5/1

Idag har vi tagit det lugnt. Varit ute och gått en runda med barnen. Liv var jättevaken och nyfiken, ville sitta upp hela vägen och titta på allt. Hon låg inte ner förän hon till slut somnade :). 

Idag märkte Chrille på morgonen att hennes andra tand kommit upp bredvid den första :). 

Elise har kommit in i någon fas då hon känner att hon är kissnödig men går inte på pottan utan kissar i byxorna. Har varit så några ggr. 

Vet inte om det beror på att hon vill ha uppmärksamhet från oss eller om det bara är något tillfälligt som går över. Vi får väl se men hoppas att det går över snart. 

Ikväll ringde moster Jenny och vi bestämde att hon och morfar och mormor skulle komma förbi imon på fika. 

Idag har Livs mage varit okej fortfarande så vi fortsätter att inte ge henne lactolosen. Hoppas att det går så här bra hela tiden annars får vi ge henne lite igen. 

Lördag 4/1

Idag tänkte vi att vi skulle åkt iväg och köpt lite blommor men så blev det tyvärr inte. Vi bestämde att vi skulle förbi Jysk innan för att använda presentkorten vi fick till Liv och Elise i julklapp. 

Vi hittade en matta och ett lakanset som vi köpte. Därefter åkte vi för att äta lite innan vi skulle vidare. Det hela slutade med att Elise kissade igenom blöjan medan vi åt och jag hade inte med mig något ombyte då jag tänkte att med blöja händer det inget. 

Men tji fick jag då hon antagligen hållt sig innan då hon hade trosor på sig och då när hon har blöja släpper hon på allt. Vilket säkert var mycket då det vällde över. Hon hade ju bara haft den på sig knappt 1-2 h. 

Det var bara att åka hem och ta blommorna en annan dag. Men men vad har man lärt dig av detta, jo ha alltid extrakläder med dig till Elise också. 

Hemma blev det lite lek och sen middag. Målade Elise naglar idag med hennes nya nagellack hon fick i julklapp. Det tyckte hon om och att det blev fint med. 

Jo, gav Liv ingen lactolos idag. Får se hur det går med magen men inga tecken idag på att hon har blivit hård igen, får se imon om det påverkar något. Men hon har inte varit lös i magen idag iallafall.

Chrille bar upp julsakerns på vinden idag så då passade jag på att gå upp där med. Jag skulle titta lite vad jag hade där uppe. 

Hittade en låda med böcker som skulle passa Elise nu så dem tog jag ner. Böckerna blev Elise jätte glad över. Det visade sig att lådan innehöll album med bokmärken också. 

Jag trodde jag hade slängt dem men tydligen inte. Vet inte riktigt vad jag ska göra med dem?!. Är det någon som har ett förslag? 

Elise är ju för liten för att pilla med dem själv. Kanske ska göra kollage med hjälp av henne eller något. Ah jag vet inte får se vad det blir med dem. Elise ville ju förstås titta i albumen också :).

Torsdag- fredag 2/1-3/1

Torsdag

Idag har vi handlat och städat. Det blev lite dammsugning och städning av toaletter och dusch. Liv har även fått sig ett bad likaså Elise. 

Liv var väldigt svårsövd ikväll. Antingen är det tänderna eller magen men tror mest på att det är tänderna. Får se om några dagar. 

Fredag

Idag har vi städat undan alla julsaker. Så skönt. Känns konstigt och ha det uppe mera då det inte är någon snö och man firat allt. Nu vill man ju att det ska bli vår, känns ju som att det är på g så varmt som det är ute. 

I eftermiddag och kväll har Liv varit lös i magen konstigt nog?!. Funderar på om jag ska sluta med lactolosen i gröten på morgonen. Får testa det imon och se hur det går. 

Onsdag 1/1

Idag har vi tagit det lugnt hela dagen. Har känt att snart kommer Livs andra tand upp bredvid den första.Hon har sovit bättre idag men hon kanske är trött sen igår. 

Nu har det nya året börjat. Hoppas på ett bättre år i år. 2013 var ett år med mycket olika händelser som man inte ville vara med om. Samtidigt var det mycket positiva händelser också. 

Jag hoppas att det blir ett lugnare år med bara positiva händelser. Det börjar ju iallafall bra med operationen på Liv. Vi får hoppas bara att det går bra men det gör det säkert. 

Tisdag 31/12

Idag tog vi det lugnt på förmiddagen innan vi åkte till farmor Mia och Dan. Åt tre rätters och umgicks. Maten var jättegod. Tack än en gång Mia och Dan. 

Elise lekte som vanligt och pusslade lite pussel som farmor hade. Det tycker hon är roligt :). Kanske är ett släktdrag, som jag fått av min farmor och sen hon av mig, vem vet. 

Liv sov inte så mycket under dagen och var väldigt svårsövd på kvällen. Vet inte om det beror på tänderna? Kanske är den bredvid den andra som är på g? Jaja vi får se om det dyker upp en till. 

Hon somnade sen äntligen i bilen på vägen hem iallafall. Vi åkte hem innan tolvslaget mest pga detta. Man vet ju att hon somnar i bilen oftast, vilket hon gjorde. 

Så tolvslaget blev här hemma sedan som tur var vaknade ingen av töserna här hemma av alla raketer. Smällde ganska mycket här hemma. Gott nytt år alla nära och kära! 

RSS 2.0