30/4 tisdag

 
Dagens vikt 2395gr kl. 9.30
 
Idag när chrille kom på morgonen fick Liv vara ur cpapen och vägas. Därefter fick hon en grimma idag istället för att man behöver sitta och hålla i syrgasslangen. Sen vägde vi henne igen då vi nu skulle få en ammnngsvikt (2410 gr).  Sen la vi henne vid mitt bröst och hon blev lite sondmatad samtidigt. 
 
När hon släppte bröstet och verkade inte vilja tutta mer vägde vi henne igen. Då hade hon ätit 20ml i sonden vilket motsvarar 20gr. Den nya vikten var 2445. Vilket visade att hon hade ammat 15ml från mig. Mycket mer än vad jag trodde hon fått i sig, då hon tuttat kanske högst fem omgångar med paus imellan. Ska bli kul och se resultatet av nästa amning :).
 
Kl. 16.00 
 
Nu har jag hunnit med två amningar till. Den första av dem fick hon i sig 15ml och den andra omgången ca 20-25 ml. Jättekul att de går framåt! Dem har även hunnit ta proverna nu och koldioxiden såg bra ut och även blodvärdet. Dem skulle avvakta med och göra någon ändring på cpapen och tiden hon får vara ur den så hon haft dessa inställningar ett tag innan dem tar nästa steg.

29/4 måndag

 
Dagens vikt 2335gr, längd ca 42,5 cm och huvud 29,5 cm
 
Idag var det dags för vägning och mätning när vi kom. Vi tog ur henne ur cpapen och gjorde detta, därefter la jag henne till bröstet då det var matdags. Hon var pigg och vaken och tuttade på bra. Verkade som hon fick i sig lite grann. 
 
Hon blev sondmatad under tiden och när hon skulle få sista dosen så började hon hulka och spydde upp lite mat. Detta var ett bevis på att hon hade fått mat i sig som jag trodde. Vi la in henne så jag knde tvätta av henne och mig.
 
Vi räknade ut att hon nog hade fått i sig mellan 5-10 ml. Sköterskan som hade hand om Liv sa att vi kanske måste börja amningsväga henne snart då hon kommer börja äta mer och mer av bröstet.
 
Trycket hade dem även ändrat inatt till 3. Efter ronden berättade läkaren att trycket fick variera mellan 3 och 4 beronde på syrgasbehovet. Skulle ha tagit prover på henne idag men eftersom de togs några igår och i och med denna ändringen ville dem vänta tills imon. Då kan dem ta ett nytt koldioxidprov med igen och se resultatet av ändringarna. 
 
La henne hos mig igen ett tag innan nästa matning. Denna matning var hon inte lik pigg på att amma plus att cpapen gjorde ju att det va lite knöligare. Efter matningen skiftade jag och Chrille av och sen skiftade vi igen inför nästa matning.
 
Därefter åkte Chrille hem. Jag la henne vid mitt bröst vid varje matning och hon fick i sig lite varje gång. Jag matade henne försiktigt i sonden samtidigt men såg inga tecken på att hon var mätt. Men vid åttamålet ikväll så visade en sköterska mig ett tecken på hur hon ser ut när hon kan vara mätt.
 
 Nästa gång jag matade henne vid elva så visste jag när jag skulle sluta och då var det ca 5-10 ml kvar i sprutan. Ska bli kul och se om vi ska börja amningsväga henne imon.
 

28/4 söndag

 
Dagens vikt 2290gr
 
Idag var jag inne hos Liv själv. Hon hade mått bra inatt, det enda dem hade varit lite oroliga över var hennes svullnad så hon hade fått en engångsdos av urindrivande inatt. 
 
Hon fick komma ur cpapen lite innan halv tio och lades till mig. Strax innan elva la jag till henne vid mitt bröst. Jag hade frågat sköterskan innan ifall det var okej då hon kanske behövde cpapen igen, men hon tyckte det var okej eftersom hon höll syresättningen bra. 
 
Däremot beslöt vi att ta blodprov för och se hur koldioxidvärdet var nu när hon varit ur cpapen längre perioder. I och med detta drog det ut på tiden så hon var ur den i närmare 2 h. Då märktes det på henne att hon var trött för hon började bli mörk i färgen över ögonen och hon tog inte lika djupa andetag längre. 
 
Hon kom i cpapen igen och vi fick provsvaren. Koldioxidvärdet låg på 9,6 så det hade ökat men ändå inte så jättehögt som det varit innan. Läkaren som rondade sa att vi skulle avvakta med och sänka trycket ytterligare utan skulle låta det ligga på 4. 
 
Han tyckte att koldioxidvärdet inte var så farligt då hon som sagt har legat högre innan. Han tyckte att vi skulle följa det dem sagt innan, att hon får vara ur cpapen 1 h 3 ggr om dagen ev 1,5h då hon mått bra när hon varit det men inte längre än så. 
 
Han kollade även på om hon var svullen och han tyckte hon var det lite över fötterna men inget märkbart utan han tyckte att dem skulle fortsätta att ha lite uppsikt över det. Sa även att det kan göra henne trött med. 
 
Det märktes på Liv efteråt att hon var trött, då dem fick öka syrgasen och hon låg och sov mycket. Detta gjorde mig lite orolig så jag hoppas det inte är något tråkigt på gång. Satt ute med henne igen strax innan två och hon låg och tuttade lite fast denna gången med cpapen på. Hon låg hos mig till strax efter tre, sen åkte jag hem.
 
På kvällen runt åtta ringde dem från neo och berättade att Liv mådde bättre. Nu var hon jättepigg, vaken och sällskapssjuk. Sköterskan sa att hon ville ringa och tala om det eftersom jag var lite orolig för Liv. Liv var även väldigt tuttig och sköterskan frågade om vi/jag skulle åka in kväll igen men det skulle vi inte. Hon sa att vi nog borde börja fundera på att vara där om kvällarna med nu då hon kanske börjar kräva det mera nu. 
 
Så vi beslöt nu ikväll, att imon stannar jag kvar på sjukhuset. Så får vi se hur många dagar jag är hos Liv, om det blir hela tiden ut eller om jag kan åka hem någon natt.

27/4 lördag

 
Dagens vikt 2265gr
 
Idag följde Elise med in till Liv. Idag badade vi Liv. Denna gången var det chrilles tur att hålla och tvätta henne. Elise stod brevid och tittade på och hjälpte till och tvätta hennes huvud lite. Efter badet lades hon vid mitt bröst. Det gick bra, hon fick i sig lite bröstmjölk idag med. Strax innan lunch la vi henne i sängen igen. Då hade hon varit ur cpapen i ca 1,5 h igen.
 
Vid ronden idag beslöt dem att det var okej att sänka trycket i cpapen till 4 så det gjorde dem nu. Läkaren hade även sagt att om de gick bra skulle dem ev ändr ett snäpp till imon till 3 istället. 
 
Efter lunch satt chrille ute med Liv. Därefter åkte vi hem. Innan vi åkte hem tyckte sjuksköterskorna som skulle ta hand om Liv ikväll att hon var lite svullen vid ögonen. Antingen om det var av cpaphjälmen eller om hon bara var svullen. Dem skulle ha uppsikt över det, om det gick över eller inte. Ifall hon kanske skulle behöva den urindrivande medicinen igen. 
 
Ringde nu ikväll och Liv mådde bra. Hade varit ur cpapen 1h och hade njutit av det. Hon hade dragit bort cpapen nästan själv innan för och visa att hon inte ville ha den på ett tag. Svullnaden försvann när dem tog av cpaphjälmen och sedan hade dem satt på cpapmössan istället, men dem skule fortfarande ha uppsikt över det ifall det kom tillbaka. 

26/4 fredag

 
Vikt 2195 gr
 
Idag vägde vi henne som vanligt på morgonen och därefter låg Liv vid bröstet hos mig utan cpapen igen. Hon tuttade lite då och då och njöt verkligen som igår. Detta resulterade i att hon låg där i 70 min utan cpapen. I och med att dem inte tog några prover igår för blodvärde osv. så gjordes det nu. Då får vi se hur koldioxidvärdet ligger med nu när hon varit utan cpapen så länge hos mig.
 
Provet visade ett koldioxid värde på 8,4 och det var jättebra. Det var roligt och höra, för då klarar hon att vara ute längre peioder utan att man behöver vara orolig för det. 
 
När vi hade läkarsamtalet med Laura berättade hon att eftersom det såg bra ut ska hon ändra trycket i cpapen till 4 istället för 5 imorgon. Ändringen blir inte förän imon för att dem skulle sluta med den urindrivande medicinen idag och se hur det påverkade henne först. Sen sa hon även att vi fick ha henne ur cpapen 1 h 3 ggr om dagen nu. 
 
Vi skulle egentligen ha badat henne idag men i och med att vi inte visste när vi skulle ha läkarsamtalet avvaktade vi och bestämde att vi tar badet imon. 
 
Efter lunchen satt chrille ute med henne eftersom jag skulle på efterkontroll vid klockan 14 ca. Men det blev aldrig av idag då hon var upptagen på bb. Faster Helen kom på besök idag med strax efter 14. Liv var ur cpapen igen när hon låg hos chrille och då var hon utan den i ca 1,5h utan problem. 

23/4-25/4 tisdag-torsdag

Vikt tis: 2085gr ons:2110gr tors: 2185 gr
 
I tisdags var vi hemma och tog en ledig dag med Elise och var ute och fixade lite. Ringde in till neo under dagen och hon mådde bra.
 
Glömde berätta att hon hade fått en blåsa på tån. Denna hade spruckit igår men var torr så de var ingen fara, men i måndags kväll när vi ringde hade den börjar vätska lite. Då tog dem en odling på den för och se om det va några bakterier i såret. Dem satte in antibiotika med en gång ifall det skulle vara så.
 
Igår åkte vi in till Liv igen. När vi kom in var hon inte på sin sal längre utan där höll dem på och storstäda. Hon låg inne på den andra salen. Sköterskorna berättade att dem hade storstädning på hela avdelningen. Dem föreslg att vi skulle flytta in på ett rum då det skulle vara smidigast för Liv och det höll vi med om. Vi bytte blöja på henne och vägde henne därefter kom hon ut till Chrille utan cpapen och var utan den i ca 20 min. 
 
Katarina, som skulle gjort observationen pratade med mig och berättade att det hade ändå inte gott och göra den i och med storstädningen och hennes infart. Men som vi sa det går fler tåg så det hinner vi.
 
Chrille och jag byttes av innan dem skulle göra ögonundersökningen på Liv igen för nu var det ca två veckor sen sist dem gjorde det. Undersökning gick bra och det såg fortfarande bra ut så nästa blir igen om två veckor. 
 
Därefter la vi in henne igen då jag tyckte att jag inte mådde så bra. Hade världens huvudvärk och i och med det mådde jag dåligt. Efter ett tag beslöt jag mig för att åka hem för Livs skull ifall det va så att jag höll på att bli sjuk då Chrille varit det nyligen.
 
Sov en timme när jag kom hem och då började huvudvärken och släppa. Det var skönt för då kände jag mig pigg igen och kunde åka till jobbet för det var dags för personalmöte igår. Då passade jag även på att ta en runda på jobbet innan och kolla läget, var ju länge sen jag var där nu. Det var både känslosamt och roligt att få träffa alla igen. Tror huvudvärken berodde på för lite kaffe och att jag spände mig säkert inför mötet på jobbet. 
 
Idag var vi inne tidigt hos Liv igen och hon mådde bra när vi kom hade bara 29% syrgas. Vi bestämde att jag skulle lyfta ut henne efter vägningen direkt utan cpapen. Chrille hjälpte till och tvätta, väga och byta blöja på henne medans jag pumpade innan. 
 
När hon kom till mig var hon väldigt hungrig och började leta efter bröstet. Då föreslog dem att jag skulle lägga henne där och då gjorde jag det och hon böjade suga med en gång.  Hon låg där och sög  lite då och då och mådde jättebra utan cpapen med hjälp av syrgas slangen. 
 
Chrille började mata henne efter ett tag i sonden. Under tiden hon låg där skulle hon få antibiotikan i hennes infart men när dem skulle ge det hade infarten slutat och fungera så då tog dem bort den. Dem sa att dem skulle avvakta och se vad läkaren sa om du skulle sätta en ny infart eller vad dem skulle göra. 
 
Efter 40 min utan cpapen beslöt vi oss för att sätta på den igen fast hon mådde fortfarande bra. Men vi tänkte att det va bättre och göra de innan hon började må sämre. Det var nästan synd och störa då hon låg och sov jättegott vid mitt bröst. 
 
Runt halv tio la vi in henne igen då ja skulle iväg och träffa Emma som jag inte ha träffat sen Liv föddes. Det var roligt och träffa henne och Wilton igen. Han hade vuxit sen sist. Egentligen om Liv skulle fötts normalt skulle det skiljas ca 7 månader mellan dem men nu skiljs det bara ca 3 månader. Ganska konstigt när man tänker på det, känns overkligt att det är så när det inte skulle ha varit så. Hon hade både presenter till Elise och Liv. Elise fick en pall och en baddräkt till sommaren och Liv fick en body. Tack så mycket :)
 
När jag kom tillbaka satt chrille känguru med Liv. Läkaren hade varit inne vid ronden och berättat att dem inte behövde sätta någon ny infart då prover från odlingen kommit tillbaka. Det visade sig att det var bara en vanlig hudbakterie så då behövde hon inte så stark antibiotika som hon fått innan och då kunde hon få den via sonden istället. Läkaren sa även att dem skulle göra en grundlig undersökning på henne idag.
 
Barnmorskan från förlossningen kom in idag och vi gick igenom förlossningen och jag fick min förlssningsjournal, äntligen. Vi bestämde att hon skulle göra efterkontrollen på mig imon så jag slapp ringa mvc och fixa det. Vi bestämde även att hon skulle säga till förlossningsläkaren att vi ville prata med henne så hon skulle fixa en tid där. 
 
Idag fick jag även mer info om mjölkdoneringen, att dem skulle ta prover på mig och min mjölk och om allt det såg bra ut godkänner dem mig därefter. Provtagningen fick jag säga till om, så troligtvis blir det imon. Imon ska vi även ha ett riktigt vecko läkarsamtal med vår läkare som är mer som vår riktiga kontakt. Vi har även bestämt att vi ska ev bada Liv imon då hon nu blev av med infarten och då är det lättare och bada. 
 
Ringde in på kvällen och kollade läget, det var bra. Läkaren hade varit och gjort den grundliga undersökningen och det hade sett bra ut, hade int påpekat på något. 
 
Just det ja vi tog längden på henne idag som dem missade i måndags och hon var 42 lång.

20/4-22/4 lördag-måndag

 
20/4
 
I lördags ägnade vi dagen åt Elise. Vi åkte till skälby och tittade på djuren, faster Carina var också med. Elise tyckte det var kul, särskilt kaninerna och hönsen. 
 
Liv mådde bra under dagen och kvällen. Dagens vikt 1995gr.
 
21/4 
 
Grattis faster Carina som fyller år idag!
 
Dagens vikt samma som igår 1995gr.
 
Igår åkte jag till Liv själv, chrille var hemma med Elise och åkte till Faster Carina och firade henne. 
 
När jag kom in till Liv berättade dem att jag fick vänta med och sitta känguru med henne för dem hade ringt efter en narkossköterska som skulle sätta en infart på henne. Detta för att hon hade sjunkit i syresättningen på morgonen och då trodde dem att det berodde på blodvärdet, så hon behöver blod. Läkaren hade även bestämt att vi fick avvakta med och vara ur cpapen idag tills hon mår bättre.
 
Narkossköterskan försökte sätta en infart 4 ggr på olika ställen men lyckades inte. Vi tog en paus för Liv varlite tagen efter försöken och fick ligga ute hos mig och vila i 2 h ca. Jag gick och åt och strax därefter skulle dem komma tillbaka och försöka igen. 
 
När jag kom tillbaks hade narkossköterskan precis kommit och skulle börja. Denna gången försökte hon 3 ggr utan och lyckas. Hon sa att hon hade en kollega som kanske kunde fixa det så hon gick iväg och hämtade honom. 
 
Då fick hon en liten paus igen, vilket var skönt då man såg att det gjorde ont på henne varje stick hon fick. Dem försökte fyra gånger till tillsammans och på det fjärde och sista försöket som vi sa att dem fick göra, gick det. Hon klarade de bra annars och sjönk inte i syresättningen så mycket under tiden. Nu äntligen kunde hon få sitt blod.
 
Pga stickningarna bestämde vi att hon skulle vara så ostörd som möjligt under eftermiddagen och kvällen så hon fick vila upp sig. Dem sa att dem skulle ta ett infektionsprov under natten eller imon bitti för och se att det inte var något sådant på gång. På eftermiddagen kom morfar Rolf och moster Jenny på besök. Därefter åkte jag hem. 
 
På kvällen ringde jag och kollade läget och det var bra. Hon hade mellan 28-30% syrgas vilket var jättebra och tydde delvis på att hon mådde bra av att ha fått blodet.
 
22/4
 
Idag var jag hemma då chrille blev dålig igår eftermiddag, så då fick jag stanna hemma så jag inte bär med mig någon smitta. Ringde in till neo på morgonen och kolllade läget. Det var bra, dem hade vägt henne och hennes nya vikt var 2045 gr. Dem hade även mätt huvud och längd men det glömde jag fråga om. 
 
Sköterskan berättade att Liv såg mycket finare ut i färgen idag. Hon var rosig och pigg. Hade tagit infektionsprovet runt 01.00 inatt och det hade sett bra ut så det var skönt.
 
Ringde senare på eftermiddagen och Liv hade det fortfrande bra. Sköterskorna tyckte att vi även skulle stanna hemma imon för säkerhets skull ifall jag ev skulle bli sjuk. Så nu blir det ingen badning eller observation imon.
 
Hon hade inte varit ur cpapen mer än 5 min i morse men egentligen så fick hon det då läkaren gett klartecken för det igen. Men sköterskorna tyckte at hon skulle få vila idag med och att hon skulle få vara ur den imon. Liv sa till när hon ville ha mat annars låg hon och sov gott. Hade 31% i syrgas. 
 
Frågade även om jag kunde donera mjölk då jag har ett stort lager nu som Liv inte kommer hinna att äta upp. Dem skulle kolla upp det och ge mig info om det på onsdag ev. Då kommer det till nytta istället för att jag slänger det senare.
 
Ska ringa ikväll sen igen. 
 

Nya bilderna!


19/4 fredag

 
Vikt 1965 gr.
 
Igår kväll och inatt har hon varit ur cpapen två ggr i 20 min och de har gått jättebra. Dem hade försökt och sätta nål fyra ggr igår men misslyckats tyvärr. Dem skulle höra vad läkaren sa idag om det var nödvändigt och försöka och sätta en idag då hon ligger precis på gränsen. 
 
Idag hade vi fått observationen som katarina gjorde igår. Hon kom in och frågade om det var något vi undrade över och samtidigt berättade hon att det gick bra att göra en nästa tisdag. Då bestämde vi att vi skulle göra det under badningen för då blir det en vecka sen sist hon badade. 
 
Idag låg jag känguru först och under tiden Liv låg ute försökte jag amma henne igen vid matdags utan cpap. Denna gången gick det inte lika bra som igår då hon kanske inte var lika hungrig idag, då vi la till henne när hon precis börjat visa tecken på och vilja tutta. Men hon låg där och sög lite lätt och slickade lite med tungan. 
 
Efter 15 min ungefär blev hon trött så då var det dags att sätta på cpapen igen. Nästa gång ska jag testa på och amma henne med cpapen på och se hur hon klarar av det då. 
 
Idag efter ronden kom läkaren in och berättade att dem skulle avvakta och ge Liv blod. Utan dem ska vänta med och ta ett nytt prov på måndag och se hur det ligger till då. 
 
Ev att dem ska testa och sätta en nål igen men inte säkert. Hon behöver det om hon skulle bli trött och sämre på och syresätta sig, för det är tecken på att blodvärdet gått ner mera. Efter lunchen satt chrille känguru med henne. Därefter åkte vi hem och hämtade Elise på dagis.

18/4 torsdag

 
Vikt 1930 gr.
 
Idag var vi med vid observationen strax efter vi kom. Vi bytte blöja och tvättade av henne under observationen. Hon observade även under utlyftet till chrille och under provtagningen som dem gjorde när hon låg hos chrille.
 
Provtagningen gick bra, koldioxiden låg fortfarande bra så det gick bra och fortsätta att ha henne ur cpapen 3 ggr om dagen. Däremot var blodvärdet lite lågt så dem ska försöka och sätta en nål för att kunna ge henne blod. Tyvärr har hon inte varit ur cpapen igår kväll och inatt då det var lite stökigt på avdelningen. 
 
Idag skiftade jag och chrille kängurusittningen så jag tog över direkt efter honom. Sköterskan som var hos Liv idag föreslog att vi skulle testa och amma idag samtidigt som hon var ur cpapen. När det började närma sig matdags började hon att bli väldigt tuttig men vi väntade till det var dags fö mat ch la henne till bröstet. Hon sög tag direkt med lite hjälp. : )
 
Efter några tuttningar började mjölken och strömma till. I början svalde hon lite men sen hann hon inte med då det sprutade rakt in i munnen på henne så hon spottade ut det. Jag fick ta bort tutten ett tag och sen fick hon sutta och slicka lite på den därefter. Sen efter hennes 20 min fick hon på sig cpapen igen och vi la in henne och chrille matade henne via sonden. Vi bytte blöja och åkte hem därefter.

17/4 onsdag

 
Idag hade vi möte med kuratorn först när vi kom på morgonen. Efter det var det dags för sondmatning och blöjbyte. Sköterskan berättade att hon hade varit ur cpapen igår kväll i ca 15 och det hade gått bra, även nu på morgonen. Ny vikt idag var 1910 gr.
 
Under matningen kom läkaren som rondade in och sa att i och med att hon klarat att vara utan cpapen så bra ska vi utöka det så hon ska vara utan den tre ggr om dagen och se hur hon klarar det. Detta får vi även se på proverna imon hur hon hanterar det.
 
Hon är inte svullen och så igen utan viktuppgången beror på att demhar ökat maten så markant. Det kan också vara så att hon kan ha haft en viloperiod och sen får en plötslig viktökning som bebisar kan få.
 
Efter lunch satt chrille känguru med Liv och hon var väldigt obekväm vred och vände på huvudet hela tiden. Så då beslöt dem att hon skulle vara ur cpapen ett tag när hon låg där. Så hon las på sidan och sköterskan tog bort cpapen. 
 
Hon blev lugn nästan med en gång, så det märktes att hon ville vara utan den ett tag. Snacka om att jag blev avundsjuk att det inte var jag som satt där. Tog lite kort på goingarna, får lägga upp dem sen. Hon låg utan i ca 20 min och verkade klara det ganska bra men hon blev lite trött efteråt som dem kan bli.

16/4 tisdag

 
Idag var vi båda inne hos Liv eftersom vi skulle bada henne idag plus att ha läkarsamtalet. Natten hade varit bra och hon hade varit ur cpapen i ca 8 min på kvällen och det hade gått jättebra. 
 
Strax efter vi hade kommit på morgonen var de dags för badet. Jag fick hålla och tvätta henne medans chrille filmade det hela. Hon fick vara ur cpapen under tiden och de gick bra även nu. I början undrade Liv vad som hände sen efter ett tag såg hon ut och njuta av sitt första bad. Var jättekul och se! Hon var utan den i ca 10 min. Därefter satt jag känguru med henne.
 
Såg att jag glömt och skriva att när hon är ur cpapen så får hon fortfarande syrgas ur en mask som man håller lite framför hennes ansikte. Detta för att hon fortfarande behöver syrgas behovet men inte själva trycket till lungorna lika mycket, då hon håller syresättningen bra. 
 
Hade läkarsamtalet med Petra och hon sa att dem skulle ändra hennes snitt tryck på cpapen till 5 istället för 6 och sen ta prover på torsdag igen för och se om hon klarar av att andas ut tillräckligt med koldioxid.
 
Diskuterade även med henne om det var okej att flytta in på ett rum med henne. Det var det från och med idag om vi ville. Men att hon måste vara inne på salen under natten/kvällen då hon fortfarande måste ha den övervakningen.
 
Vi pratades vid och kom fram till att vi väntar med rum då hon är själv på salen och då kan vi likaväl vara där som att vi sitter på ett rum om dagarna då hon ändå måste var inne på salen under natten. Skillnad sen kanske om det blir fullt på salarna igen då kanske man vill vara på ett rum mer avskillt om dagarna.
 
Nya vikten idag var 1830 gr detta för att dem har minskat på den urindrivande medicnen. Idag ändrade vi maten till 45 ml var tredje timme =8ggr/dag och det gick jättebra för henne.
 
Idag bestämde vi även möte med kuratorn imon och att en av sköterskorna ska göra en observation på henne på torsdag morgon.
 

15/4 forts

Kom på att jag glömde skriva att dem hade kollat koldioxid värdet på henne igen och nu låg det på ca 8,8. Det var jättebra. Det är bland annat därför också dem vill testa det här med cpapen då hon klarar av att ventilera ut koldioxiden som hon ska.

13/4-15/4 lördag-måndag

 
Förlåt, nu har jag inte skrivit på några dagar igen. En sammanfattning av helgen är att det ha varit lugnt. Hon andas på bra fortfarande utan puffarna. Har inte haft några apneer eller bradykardier. 
 
Dem ökade aldrig maten i fredags till 35ml då dem tyckte de var för stor ökning med en gång utan dem ökade till 32ml istället. Satt känguru igår då chrille var hemma med Elise då hon blev hes i lördags kväll och Chrille satt i lördags. 
 
15/4 Måndag
 
Längd 41 cm  huvud 27,3 cm och vikt 1770g
 
Idag var jag själv inne hos Liv och när jag kom dit på morgonen var det dags för vägning. Vid vägningen så tog vi av cpapen då vi skulle göra rent vid öronen och så med. Då låg hon och andades på själv ett bra tag och det gick jättebra. 
 
Det märktes genom att vi la till henne till mig efteråt och satte på alla mätarna och då gick hon upp i 100% i syresättning med en gång nästan. Det hade hon inte gjort om hon blivit påverkad av det vi gjorde. När hon låg hos mig där sen kunde dem sänka syrgasen till 28% ett tag. Det lägsta hittills i Kalmar :).
 
Vid ronden kom Läkaren Petra in och. Berättade att dem skulle öka maten till 35ml idag och att hon får det 10 ggr och sen ev imon eller onsdag ändra så hon får 45ml, 8 ggr istället. 
 
Hon sa även att vi ska låta Liv vara utan cpapen två ggr om dagen nu, en gång på morgonen och en gång på kvällen och se hur hon hanterar det. Detta eftersom hon hanterade det så bra idag.  Hon kommer vara utan den så länge man ser att hon klarar av. Dem bestämde även detta då Liv verkar ge tecken på att hon inte tycker om cpapen längre då hon själv har försökt och ta bort den några ggr. 
 
Frågade om ul på hjärtat med när dem skulle göra det och hon sa att dem skulle ringa och kolla när dem kunde komma. Hon sa även att dem ev skulle minska på den urindrivande medicinen då hon inte är svullen längre och se om det hjälper henne och gå upp i vikt lite mera. Nu har hon bara gått upp ca 5 gram om dagen och det är lite, lite då dem ska gå upp 10 om dagen cirka. Bestämde även att vi ska ha ett planeringssamtal imon så Chrille kan vara med också.
 
Frågade sköterskan idag om vi kunde bada Liv snart nu då vi ska testa de här med cpapen. Hon sa att det gick bra och att vi skulle kunna göra de imon morgon så då bestämde vi det. Pratade även om att vi kanske kan flytta in på ett anhörigsrum med henne nu om vi vill, i och med att hon är relativt stabil nu. Vi skulle höra först med läkaren imon vad hon säger. 
 
Efter lunch när jag satt ute med henne kom sköterskan in och sa att hon pratat med hjärtläkaren. Han hade sagt att han kunde komma med en gång oc göra ul på hjärtat. Så efter att tag kom han in och gjorde ukg:et. Jag fick sitta och hålla om Liv medans han gjorde det samtidigt som jag sondmatade henne med. Det slumpade sig ju så att det var matdags samtidigt.
 
Ukg:et såg bra ut. Hålen vid förmaken var inte så stora, de ena var litet och de andra mellanlitet. Dem hade ingen märkbar verkan på hennes hjärta som läget såg ut nu men om hon skulle bli sämre kunde det göra inverkan på henne. 
 
Annars så trodde han att dessa kunde växa igen av sig själva om man har tur. Han tittade även på effekten efter ductus operationen och det såg jättebra ut, inget märkbart alls efter ductusen. Dem kommer ha henne under uppsikt och följa upp med ukg igen längre fram. 

12/4 fredag

 
Grattis Liv på din namnsdag! 
 
Idag åkte jag själv in till Liv, Elise var hemma med Chrille. Natten hade varit bra. Dem hade kunnat sänka syrgasen till mellan 35-45%. Jag satt känguru med henne och då kunde dem sänka till 30%.
 
 Under tiden jag satt känguru rondade dem och läkaren kom in till oss. Han sa att eftersom gårkvällen och natten varit så bra så testar vi och ta bort puffarna idag och så tog han bort dem. Frågade om hjärtläkaren skulle komma förbi och det skulle han inte då dem var ont om personal idag på hjärtavdelningen. Hon klarade det jättebra att bli av med puffarna, behövde knappt ändra syrgasbehovet alls.
 
Idag fick jag sondmata som vi gjorde i början när Liv kom. Nu hade dem ökat maten till 30 ml som hon fick i 30 min varannan timme. Under dagen skulle dem öka det till 35ml, då hon smälter undan maten så bra. Detta också för att hon ska öka i vikt bättre då hon inte har gått upp något sen igår än. Får se vad det visar för vikt imon.
 
Satt känguru en gång till efter lunch innan jag åkte hem.  När jag la in henne sen efter så var hon vaken och låg och tuttade på sin napp förfullt. Hon såg så go och söt ut :) hade velat ta bild på det men vem ha då glömt kameran hemma jo jag! Så typiskt. 
 
Hoppas hon klarar kvällen och natten bra utan puffarna. Får se hur läget är när vi ringer nu ikväll sen.

11/4 torsdag

 
 
 
 
 
Grattis Liv på 2 månaders dagen! 
 
Tänk det är redan två månader sen du kom, tiden går väldigt fort.
 
Idag åkte vi båda in till Liv efter vi lämnat Elise på dagis. Satt ute med Liv två gånger en gång innan lunch och en gång efter. Idag hade vi ett snabbt läkarsamtal då dem hade fullt upp med ett annat barn som hade fötts.
 
Läkaren, Laura berättade att hon ville vänta med och ta bort puffarna ett tag till då Liv nästan har haft några apneer. Hon ville vänta och se så att det går ett dygn utan en apne, kanske ev på måndag. Det hade säkert gått idag om hon inte hade haft ögonundersökningen igår då detta säkert påverkade henne efteråt. Dem hade även tagit koldioxidvärde via blodprov ochdet var nere på 9,8 ca så de var bra.
 
Hennes dippar som hon får ibland då hon nästan får apneer kan även bero på att hon är så pass tidigt född som hon är. Vi frågade också om det kunde bero på hennes hål på hjärtat ev att det var det men troligtvis inte. Hon sa att hjärtläkaren var där imon och hoppades att han ev kunde titta på Liv.
 
Sen pratade vi om nästa steg angående matningen, då dem har börjat ändra matningen så hon inte ska bli matad hela tiden längre. Nu så har hon blivit matad varannan timme och haft mat paus varannan. Nästa steg är att börja mata med spruta varannan timme och sen till slutet av veckan ska det har ökat till att mata var tredje timme. Eftersom man sedan därefter ska amma var tredje timme cirka. 
 
Tyvärr så har hon inte gått upp tillräckligt som hon ska nu i veckan, låg lite under hennes kurva så dem skulle öka hennes extra vitaminer och sådant lite.
 
Vi hämtade Elise efteråt och det hade gått jättebra på dagis. Får se nu hur mycket hon ska gå i veckorna, kommer nog att variera lite efter hur det är med Liv och dylikt.
 

9/4 tisdag-10/4 onsdag

Tisdag
 
Idag var chrille inne hos Liv och jag var hemma med Elise. Ringde till chrille vid lunchtid och kollade läget. Läget var bra inga problem inatt eller så. Tyvärr kunde dem inte mäta koldioxid värdet längre pga att gasen till den maskinen var slut, så dem får vänta med det till den nya kommer.
 
Chrille hade pratat med läkaren lite idag och bestämt att vi ska ta ett läkarsamtal på torsdag igen så vi båda kan vara med. Chrille föreslog även att dem skulle ta bort puffarna då han tror att Liv inte tycker om dem och att det är därför hon sjunker ibland då hon så kallade inte vill andas men maskinen vill det. Jag tror också att det kan vara anledningen då det var så i Linköping också när on hade puffarna. Läkaren sa att hon funderade på att ta bort dem nu i veckan ev imon.
 
Liv var väldigt vaken och stirrig idag, ingenting verkade hjälpa enligt Chrille. Ett tecken på att hon börjar bli stor nu kanske och att hon vill kunna röra sig som hon vill.
 
Chrille och jag diskuterade om hur vi skulle göra på torsdag med Elise och så. Vi ska ju även vara med på en observation då med av Liv på morgonen. Vi tänkte att hon kanske skulle kunna gå på dagis. Så vi bestämde att hon skulle testa imon och gå med Chrille och se så hon klarar att vara ifrån oss.
 
Onsdag
 
Idag åkte jag till Liv och Chrille med Elise till dagis. Natten hade varit bra och jag fick reda på när jag kom att hon skulle få ögonundersökningen idag. Jag kunde sitta känguru med henne ändå, då detta var mycket bättre då hon mår som bäst hos mig. Ögonundersökningen är väldigt jobbig för dem nämligen.
 
Hon fick en droppe i varje öga två omgångar med ca en kvarts mellanrum sen en halvtimme senare cirka kom dem och gjorde undersökningen. Det gick bra och allt såg bra ut just nu. Hon tyckte det var lite jobbigt och få dropparna första gången andra gick bättre och själva undersökningen tyckte hon inte om men det gick bra till slut. Nästa undersökning blir om två veckor igen. Därefter gick jag och åt lunch.
 
Efter lunchen gick jag tillbaka och då hade hon dippat precis innan. Sköterskan sa att det kunde vara efter undersökningen då påverkan av det kan komma några timmar efter ibland. Satt känguru med henne igen och denna gången kunde dem sänka syrgasen till ca 36-37% ett tag, så det märks att hon börjar må bättre nu igen.
 
Åkte hem sen efter sittningen. När jag kom hem frågade jag Chrille hur det hade gått på dagis. Det hade gått jättebra, lite svårt i början men sen hade det släppt och Elise hade lekt förfullt. Så det kommer inte vara några problem och lämna henne där imon.
 
Nu ikväll ringde Carina, sköterskan som ska göra observationen och sa att det inte blev någon imon då dem har så många barn på avdelningarna. Så vi får se när det blir istället för imon.

De efterlängtade bilderna!


8/4 måndag

 
Idag har jag varit inne hos Liv själv. Vägde och mätte henne på morgonen. Vikt 1695gr, 39,5 cm lång och huvudmått 27,5 cm. Därefter låg vi känguru. Hade läkarsamtal idag med och gick igenom lite allmänt om allt och vad som komma skall. 
 
Det som är planerat just nu är lite provtagning imon, ett ekg på hjärtat lite längre fram och en första ögon kontroll. Sen sa hon att hon skulle få ha "puffarna" ett tag till så dem ser att hon får ut sig all koldioxid och att syrgas behovet sänks lite till från det hon har nu. Koldioxidvärdet ligger lite lägre nu men pendlar mellan 9-10,5. Denna läkaren kommer vi även ha som delvis kontaktperson. 
 
Satt ute en gång till med Liv efter samtalet innan jag åkte hem. Fick även en blombukett idag skickad till sjukhuset. Öppnade upp den när jag kom hem och det visade sig vara från chrilles arbetskamrater. Jättefin var den. Tack så mycket!

7/4 söndag

 
Åkte till Liv lite senare idag strax efter två. Natten hade varit bra, likaså morgonen och fm. Idag kom morfar Rolf och moster Jenny på besök. 
Elise tyckte det var kul med besök igen. Chrille satt känguru på kvällen sedan innan vi åkte hem.
 

6/4 lördag

 
Natten har varit lite stökig inne hos Liv. Dem har väldigt mycket barn på avdelningen så hon har inte kunnat vara själv på sin sal. Först kom det en kamrat på eftermiddagen som dem senare flyttade på men sen under natten kom det ett tvillingpar också. 
 
I och med detta kom läkaren in på morgonen och frågade om vi kunde tänka oss att byta rum för Livs skull så hon blev själv på salen. För då tänkte dem flytta in tvillingparet med deras föräldrar till vårat samvårdsrum och vad gör man inte för att ens barn ska må bra. 
 
Vi flyttade aldrig in på något nytt rum för vi sa att vi kunde likaväl sova hemma då istället. Under dagen hände det inte så mycket. Jag satt känguru på fm och därefter åkte vi hem och hade telefonkontakt med avdelningen under eftermiddagen och kvällen. 

5/4 fredag

 
Idag packade vi och lite innan vi åkte in. Natten hade varit lugn. Koldioxidmätningarna fortfarande på 11 ca. Idag fick vi besök av faster Helen och det tyckte Elise om, somnade nästan med en gång i hennes famn. Vi hade försökt och  få henne och sova innan men det ville hon inte. 
 
Jag låg känguru med Liv en runda på eftermiddagen och då kunde dem sänka syrgasen till 40% ett tag. Flyttade in på rummet idag med. Chrille var inne hos Liv på kvällen sen när jag nattade Elise.

4/4 torsdag

 
Natten har varit okej Liv har blivit mer stabil skiftar mellan 40-60% syrgas. Chrille låg känguru idag på fm. Läkaren sa att puffarna måte hon ha minst en dag till om inte mer tills koldioxid värdet är bättre. Just nu ligger den runt 11 vilket är okej men inte super.
 
Åkte hem på eftermiddagen till farmor och träffade Elise som var där. Under tiden vi var där beslutade vi oss för att ta med Elise hem och sova med henne hemma och umgås med henne några dagar, får se hur länge.Vi pratade även om at börja ta henne till dagis med nu snart. Idag blev rummet ledigt så vi ska flytta in där imon delvis då vi även kommer och vara hemma då och då.

3/4 onsdag

 
Vid halv sju på morgonen ringde telefonen. Det var från neo och jag tänkte nej vad ha hänt nu. Nattsköterskan jag pratat med på kvällen innan berättade att Liv hade fått en apne (andningsuppehåll) tidigt på morgonen. Dem hade neopuffat henne och hon hade börjat andas igen efter ca en minut och hämtade igen sig. Hon fick ha lite högre syrgas nu efter men inte så jättemycket högre. Detta troligtvis för att hon var trött efter resan.
 
Vi åkte dit efter frukosten. Dem hade tagit koldioxid mätning på henne och de låg på 13 så det var lite högt. Efter läkaren tittat på henne beslutade dem att sätta in lite puffar igen denna gången 30 st fasta för och se så att hon får ut rätt koldioxidmängd ur kroppen. Tog en mätning på henne senare under dagen och då låg de på 10,8 så få var de bättre. 
 
Låg känguru med henne och då kunde dem sänka syrgasen till 49%. Det fanns inget rum ledigt än men ev imon att det skulle bli det. Ringde på kvällen och Liv mådde bra hade 50% syrgas.
 

2/4 tisdag

 
Ringde us på morgonen och kollade hur läget var med Liv och det var lugnt. Dem hade inte hört något från kalmar heller så då är nog ambulansen på väg. Fixade lite hemma som behövdes på förmiddagen. Runt halv tre fick jag ett mms med en bild på Liv där det stod att hon var på väg hem och att dem hade åkt i ca 1 timme. Så dem skulle vara i kalmar ca halv 5. Skulle höra av sig när dem hade ca en timme kvar. 
 
Dem ringde vid runt halv fyra så då gjorde vi oss klara att åka in så vi skulle vara på plats och förberedda på att ta emot henne. Inte långt efter vi hade kommit på plats kom dem med henne i resekuvösen. Dem berättade att resan hade gått bra men hon tyckte inte om när det skumpade för mycket. Behövde lite mer syrgas i början efter flyttningen från kuvös till säng men efter ett tag kunde dem sänka så hon låg ganska bra i syrgas nivå.  Vi tyckte att de kändes bra då dem sa att dem ofta behöver höja syrgasen efter en sådan här resa. Vi sa godnatt och åkte hem då dem inte hade något rum åt oss än på avdelningen. 
 
Ringde på kvällen hemma innan vi la oss och läget var okej fortfarande.
 

1/4 måndag

 
Nu är vi på väg hem!
 
Idag pratade vi om att ev åka hem redan nu så vi kan ta emot Liv imon när hon kommer. Och hoppas att hon gör det vill säga. Vi var uppe hos Liv ett tag på morgonen och då berättade dem att koldioxid mätningen hade sjunkit till ett bra värde så nu fick hon ur sig all koldioxid som hon ska. Vi fick ett utskrivningsläkarsamtal med Barbara på eftermiddagen. Vi gick igenom hur läget med henne var nu och vad vi har och förvänta oss efter hennes ambulansresa till kalmar, då detta kan påverka henne på olika sätt. Annars så städade vi iordning, packade och åkte hem. Vi lämnade av Elise hos faster Carina och själva var vi hemma runt 01.00 på natten.
 

RSS 2.0