26-27/2

26/2
 
Idag har jag suttit känguru med Liv och de var jättehärligt!  Dem fick minska på syret en hel del när hon låg där på min mage för hon trivdes så bra där.  Hade läkarsamtal med Ingela också, som berättade att läget hade blivit mycket stabilare sen helgen som var, då det var lite jobbigt.  Hon berättade att trycket i lungorna och hjärtat har börjat "byta sida" som det ska när man har kommit ur magen och det är nu man måste börja observera mer och mer hur det påverkar Liv. Ductusen är ganska stor med och kommer ev inte kunna behandlas med medicinn då detta måste göras inom 14 dagar efter födseln ev att det går några dagar efter. Annars så blir det operation och då sätter dem en klämma över ductusen så den sluter sig på så vis. Om ductusen inte påverkar Liv så mycket kan den också ev sluta sig själv men det kommer att ta tid och göra det. Liv skulle även ev bli av med en nål hon har i handen om hon fortsätter att äta bra så hon blir så kallade "fullmatad". För då slipper hon få insulin då dem kommer att sluta med att tillsätta näring. Hon börjar och närma sig det stadiet mer och mer då hon äter och smälter maten bra nu och dem ökar matmängden var 12:e timme. Hon hade fått en större blöja nu då de läckte från den andra.
 
27/2
 
 
Idag så hade sjuksköterskan Cathrin observerat Liv då dem bytte blöja och skötte om henne vid vändningen på morgonen. Detta hade vi gått med på i måndags att hon ska göra observationer på Liv då och då och sen skriver hon rapporter på detta som vi sedan får läsa och behålla. Sen kommer hon att ge tips på vad som kan hjälpa Liv för att hon ska må bättre. Egentligen var de meningen att någon av chrille eller jag skulle hjälpt till vid blöjbytet och det men vi kom för sen idag då dem behövde vända på henne innan.  Idag hade Liv fått börja sola igen och då hade hon fått på sig den mindre blöjan igen så solningen tar så mycket som möjligt på henne. Natten hade gått bra. Vi frågade idag om hur ofta man fick sitta känguru och det fick vi göra en gång om dagen ev flera om man ville och Liv mådde bra. Idag satt chrille känguru på eftermiddag och han tyckte det också var jättemysigt. Precis innan han kom dit idag hade liv fått ett blodsocker fall men hon hade repat sig efter det. Får fråga imon hur det kommer sig att dem får det och vad dem gör för att det ska bli bra igen. Liv öppnade nästan ögonen idag när chrille satt känguru med henne, man såg en glipa på ögonen, så snart kommer hon att öppna dem. Det kommer att bli så kul och få se hennes ögon, hoppas bara vi får se när det händer.  Dem skulle ev göra ett ul på hjärnan nu ikväll igen för dem skulle göra någon slags mätning samtidigt, får väl se imon vad dem säger om resultatet och mer exakt vad dem gjorde.

25/2

 
Idag lekte Elise och jag lite ute på gården innan vi gick upp till lillasyster. Dem hade ronden när vi kom upp och jag fick reda på att läkaren ville prata med oss, sa att vi ev skulle ta det i eftermiddag eller imon fm när chrille kommit tillbaka. Det var bra med Liv, dem hade sänkt fuktigheten i kuvösen och det kändes skönt och kunna se henne hela tiden och slippa torka bort fukt hela tiden. Hon hade även fått blöja nu då hon ha börjat bajsa kontinuerligt efter varje matning och becket börja försvinna nu och då går det lättare. Hon hade haft lite jobbigt inatt då dem hade fått höja syresättningen till 100% ett antal gånger.
 
Vi gick tillbaka och åt lite lunch och ringde Chrille och frågade om han ville vara med och prata med läkaren men han sa att det gick bra att jag gjorde det själv. Efter vi ätit gick vi tillbaka till lillasyster igen och sa till att vi kunde prata med läkaren men då hade hon inte ätit än så vi bestämde att vi skulle träffas vid halv tre. När vi var där inne nu så fick hon en inhallation av koksalt som ska hjälpa som astma medicin kan man säga som hon fick under några minuter.
 
Vi stannade inte så länge för vi var tvungna att gå hem och byta blöja, och pumpa, sen var det nästan dags för att gå dit igen. Vi gick tillbaka igen och fick reda på att läkaren var upptagen, vi  stannade i 20 min ca sen började Elise och bli rastlös. Frågade sköterskan om när läkaren ev var klar, hon gick och frågade. Hon kom tillbaka och sa att vi fick ta det imon fm då hon va upptagen ett tag till sen hade hon annat bokat. 
 
Sköterskan frågade mig också om någon hade pratat om att ta ur Liv ur kuvösen ha henne som "känguru" som det heter. Men det har ingen gjort, hon sa att det gick bra och göra det nu för hon är så pass stabil i nuläget. Jag blev jätteglad för de är något man har sett fram emot att få göra. Vi bestämde att jag skulle göra det ikväll när Chrille hade kommit tillbaka.
 
Därefter gick vi hem och lagade mat för nu skulle ju Chrille komma tillbaka snart. Chrille kom tillbaka och vi åt. Jag berättade att jag skulle få vara känguru med Liv ikväll, om jag ville och då sa Chrille att det måste vi ha kort på och vi har inget batteri i kameran. Så vi ändrade oss, att vi skulle göra det  imon förmiddag istället.
 
Vi gick ändå tillbaka efter maten och berättade att vi skulle göra det imon. Linda var där nu så jag frågade henne om hon visste varför dem hade gjort ul på lungorna och då sa hon att trycket och det var de ingen fara med utan det var som innan. Däremot hade hennes lungor utvidgas lite för mycket så dem hade minskat trycket på maskinen som gör det, då de inte är bra att vidga lungorna för mycket. 
 
Frågade om inhallationen också, den skulle frigöra från slem i halsen så dem slapp suga i tuben så ofta och som sagt vidga luftvägarna lite och detta fick hon var fjärde timme cirka. Vi bestämde att vi skulle komma tillbaka imon morgon-förmiddag och därefter bestämma ett bra tillfälle för kängurusittningen. Ska bli så härligt!!!
 
Jut det ja, det höll jag på och glömma, det är Chrilles och min årsdag idag med. Idag har vi varit tillsammans i 8 år! Får se om vi ska fira det imon genom att gå ut och äta lite gott vi tre, tänk om man hade kunnat göra det alla fyra... :(

Helgen 23-24/2

 
23/2
 
Idag var vi inne hos Liv på morgonen och hon låg på magen när vi kom in och varkade trivas jättebra så. Pulsen hade legat bra och hon hade inte varit så orolig heller. Hon hade inte bajsat än men man så att det var på gång strax då man kunde skymta lite i rumpan. 
 
Matningen hade dem fått avsluta en stund inatt igen men hade startat pumpen igen nu på morgonen och nu om hon bajsar så går det säkert bättre igen. Vi var uppe där en stund och höll om henne och idag skulle hon nog få en lugn dag då inget var planerat i nuläget om det inte hände något drastiskt. Det märktes också att hon trivdes och mådde bättre av att ligga på magen då hon tog i lite för att trycka på bajset och då sjönk hon inte alls lika mycket som innan i saktraktion, som de heter. 
 
När vi sen skulle gå tillbaka, tyckte chrille att han såg Dan och Mias bil men jag såg inte alls vart han tittade. Min första tanke var, Va! har dem redan kommit? Och sen såg jag bilen och det var dem som var på väg mot oss. 
 
Så glad jag blev när jag såg Elise där i bilen och vad hon blev glad av att se oss också. Tårarna föll med en gång på mig. Det blev ett stort kram och pusskalas. Sen gick vi bort till ronald mcdonalds huset och visade vart i bodde och så. Elise älskade lekrummet och fick ett par favorit leksaker med en gång. Hon såg även lekplatsen ute innefrån fönstret och verkade vilja ut och leka där med. Så vi få kanske gå ut där och leka imon. 
 
Efter vi ätit lite och Elise lekt av sig lite efter bilresan gick vi alla upp till Liv. Vi gick in och Elise blev jätteglad när hon fick se lillasyster. Jag öppnade upp och höll om henne lite och frågade om hon hade bajsat. Sjuksköterskan sa att det hade hon inte gjort och då tittade jag efter och då hade hon gjort det. Elise såg det också och sa "bajsat" när hon såg mig torka rumpan på henne. 
 
Efter ett tag blev Elise otålig så jag fick gå ut med henne. Annars så klarade hon och va där inne ett bra tag tyckte jag. Vi får väl se hur de gå imon sen om jag kan gå upp med henne själv eller inte.
 
Vi gick tillbaka och lekte lite till, dem andra åkte iväg och handlade lite mat. Sen åt vi och därefter var klockan mycket så det var dags att natta Elise. Hon somnade i vår säng. Därefter gick Chrille och Mia till Liv igen. 
 
När dem kom tillbaka berättade dem att allt var okej, hade inte hänt något särskilt sen vi var där sist.
 
24/2
 
Idag gick vi till Liv på förmiddagen, bara chrille och jag, Elise var kvar hos farmor Mia och Dan. Natten hade gått bra hon hade inte bajsat något men de va nog på g snart då vi tyckte hon låg och grimaserade och tog i lite då och då. Dem hade fått blåsa i tuben ganska mycket då det hade fastna något i den. Hade haft ett litet upphåll på matningen men skulle börja matas igen vid elva då maten hade sjunkit iallafall. Solningen hade hon uppehåll i nu igen då det värdet var bättre nu. Vi satt och höll om henne lite. 
 
Dem gick ronden när vi var där så Erik (läkare) kom in efter ett tag och berättade att dem ev skulle sänka morfinet lite och att hon inte längre behövde den extra antibiotika kuren längre då alla infektionstesterna inte visade på någon infektion, så det var skönt. Han berättade att imon skulle dem byta kuvös samtidigt som dem ska sänka fukigheten i den från 85% till 50%.
Dem hade inte planerat något ul av hjärtat än sa han utan blir nog på tisdag sa han.
 
Chrille och Mia gick upp där senare ett tag innan dem skulle åka hem och sa hejdå. Då hade hon bajsat så Chrille fick hjälpa till och byta. Strax innan tre begav sig Mia, Dan och Chrille hem. Elise tog avskedet bra då vi sa att pappa skulle iväg och jobba. Sen kommer chrille tillbaka imon eftermiddag/kväll någon gång då han ha fixat lite som behövs där hemma och så.
 
När dem hade åkt, åt Elise och jag lite mat och sen gick vi upp till lillasyster. Elise var jättetrött innan vi gick iväg, sen är hon fick höra att vi skulle till lillasyster blev hon jättepigg igen. Det gick faktist bra och komma upp där en stund själva, hon skötte sig galant den stund vi var där. Vi var inte där så länge då allt var okej med henne. 
 
Tyvärr hade vi precis missat när dem bytt på henne då hon nyligen hade bajsat igen, vår duktiga lilla flicka. Så nu kanske magen kommit igång riktigt då det inte alla var länge sen sist hon bajsade. Vi hade även missat att dem precis hade tagit ul på hjärtat och lungorna. Erik hade tyckt att det behövdes då hon varit så orolig inatt. Tyvärr fick jag inget svar på ul, men får de säkert imon.
 
Ikväll kommer vi inte gå upp där mer då Elise sover nu, utan det får bli im efter vi vaknat någon gång och titta till lillasyster.
 

Forts. 22/2

 
Var hos henne ikväll, tyvärr kunde vi nte ta något kort då kameran fortfarande inte var laddad. Dem hade inte börjat matningen än då maginnehållet inte sjunkit än vid fem tiden. Vi satt och höll om henne lite. Fick reda på att dem behövet öka syrasen till 100% vid ett tillfälle, vilket inte är bra och kan vara tecken på att ductusen börjar bli mer och mer påverkad. Det är bara att avvakta och se hur det fortlöper. 
 
Dem hade bestämt att dem skulle börja matningen igen vid nio. Dem kollade sonden och det låg fortfarande lite mat i magen och skvalpade. Hon fick tillbaka detta via sonden, som vi fick mata in med spruta. Därefter satte dem på pumpmatningen igen och hoppas de går bra nu. Hade kommit en blöt prut på underlägget med så det kanske var bajsning på gång igen. 
 
Pratade även om att hon skulle läggas på mage vid nästa vändning då det oftast är skönare för dem med alla saker på händerna och även för magen då det kan vara lättare att bajsa. Dem hade inte vela göra det än pga att det inte hade gått så många timmar sen dem tog bort sista katetern vid naveln. Dem skulle vända på henne runt klockan tolv inatt så vi får se hur det har gått imon bitti.

22/2

 
Ja! Idag är det bara en dag kvar innan Elise kommer hit. Längtar så!
 
Idag var vi inne hos Liv strax efter tio. Natten hade gått bra och hon hade bajsat två gånger till.  Nu hade dem precis satt in en matpump istället för sondmatning då magen verkar ha kommit igång och då får hon 0,75 ml i timmen.
 
Sjuksköterskorna berättade att dem inte skulle göra något särskilt idag men det ändrade sig snabbt då läkarna bedömde att dem borde flytta den andra katetern snarast så dem började förbereda för det. Barbara var det som skulle sätta den nya i handleden. Det gick bra i början, det gick och mäta blodtrycket och så i den sen helt plötsligt försvann det och dem fick börja mixtra och kolla den igen. Efter ett tag så funkade den igen och då var det dags för vändning igen. Chrille fick vara med och hjälpa till och byta underlägg och så. Flödet i den nya artären verkade bli bättre efter vändningen men dem vågade inte ta bort den andra katetern än förän dem var säkra på att denna verkligen funkade nu. Får se om dem har gjort det i eftemiddag.
 
Idag fick vi frågan från sjuksköterskorna Linda och Lena som var där nu om vi ville ha dem som kontaktpersoner och det tackade vi ja till då vi ha träffat dem ganska mycket nu och kommer att göra längre framåt med.
 
Erik (läkare) kom in och pratade med oss lite också. Han berättade att dem hade tagit ett nytt ul av hjärnan och de visade sig att det dem trodde va en blödning var inte de utan är en del av hjärnans struktur. Det var härligt och höra. 
 
Proverna av infektionen hade gått ner nu, men dem var osäkra på om hon ens har någon på gång. Hon skulle fortsätta med den antibiotikan hon fick nu i några dagar för att förebygga om det nu skulle vara så. Han sa även att dem skulle fortsätta att ha ductusen under uppsikt då trycket hade börjat öka lite nu.
 
Lena visade oss också hur vi kan läsa av alla noteringar och sådant dem gör. Som idag tex hade dem tagit en ny vikt igen och nu väger hon 755 g och det kanske man kan lita på mer idag då hon bara ökat med 5g sen sist, för lite mer borde hon gått upp och förra gången var de ett jättekliv  med viktökningen, från 685 till 750 g.
 
Vi gick till henne igen när klockan var runt fyra. Då skulle dem ta bort katetern i naveln då artären fungerade nu. Chrille hjälpte till och höll i Liv medans dem drog ut den. Det gick jättebra att få loss den. 
 
Dem hade fått pausa i matningen för magen hade inte smält det än. Skulle börja matningen igen vid fem om maginnehållet var okej då. Sen var det dags för vändning och då hjälpte han även till med att byta underlägg. Se precis när dem vänt henne, bajsade hon. Vilket var bra då hon inte gjort detta sen sju i morse och då kanske det blir lättare att få ner maten nu med.
 
Sen efter ett tag då hon hade bajsat klart hjälpte chrille och jag varandra att byta underlägget, torka och bädda ner henne igen. Sen ville jag ta ett nytt kort på hennes fot men batteriet i kameran var slut så får se om vi kan ta ett nu ikväll när vi ska dit.
 

Bilderna!

 

21/2

Idag är Liv en vecka gammal,  v.24+ 5 om hon hade varit kvar i magen.  Sen fyller hennes farmor år också, Grattis!
 
Idag var vi inne hos Liv tidigt på morgonen för hon skulle göra ul på hjärtat kvart nio. Vi kom lite tidigare för att jag skulle pumpa med. När vi kom hade dem precis vänt på henne så chrille fick hjälpa till och bädda in henne riktigt. När jag precis pumpat klart och varit ute med pumpen och kom in så hade hon precis bajsat så det var riktigt positivt. Men det är väldigt jobbigt för bebisarna och göra detta då dem är så små, så då sjunker dem i puls ganska mycket. 
 
Så därefter fick hon vila en stund och fick lite mer syrgas innan själva ultraljudet. Ultraljudet gick bra, var bara en lite dipp på pulsen i början. Efter ul, var det dags för byte av underlägget då hon nu hade bajsat klart och så. Sjuksköterskan visade mig hur jag skulle göra nästa gång det var dags för byte då detta va första ången hon bajsat riktigt medans chrille höll om henne. Efter bytet bäddade vi ner henne och bytte lite filtar som är runt utanför kuvösen och liggandes i, då dem lätt blir fuktiga snabbt av kondensen i kuvösen. 
 
Sen var det dags för matning, dem kollade innehållet i magsäcken och det såg bra ut vilket menas med att hon smälter maten riktigt och eftersom det var bra, fick hon det plus en hel ml till med mat. Innan har hon bara fått först 0,5 ml och sedan 1 ml när dem ökat lite nu nnan precis och denna gången fick hon sammanlagt 1,8 ml. Så får vi hoppas att magen tar emot detta och bearbetar det bra så hon fortsätter att bajsa, men det kan lika väl stanna upp igen så vi får vänta och se. 
 
När chrille matade satt vi båda och höll om henne från varsitt håll. Jag på huvudet och han på kroppen. Läkaren (Erik) kom in medans vi matade och berättade att ul på hjärtat såg bra ut i nuläget, ductusen finns där men är inte stor än. Det finns flöde där igenom men trycket är okej än så dem vill avvakta och se om det ökar eller ej och om det gör det sätter dem in medicin först och sen om inte det hjälper blir det operation. Dem ska ev göra nästa ul på måndag igen om det inte händer något särskilt innan dess som påverkar de hela.
 
Den ena katetern ska dem försöka flytta idag igen till en infart i armvecket. Fast det kommer inte att bli förän efter två idag någon gång då hon måste vila upp sig nu efter allt som hänt på morgonen. Sen om det går bra ska dem försöka flytta den andra imon till handen.
 
När vi satt där och höll om henne tyckte sjuksköterskorna att man kunde se att hon börja försöka att vilja öppna ögonen genom att hon ryckte på ögonbrynen och rörde på ögonen innanför ögonlocken. Tog lite nya kort idag med, får se när jag lägger upp dem sen. Idag fick vi med oss en blöja och hennes napp (då dem byter napp varje dag), som minne och visa sen hur liten hon varit och så.
 
Just det kom på att idag skulle jag också egentligen ha varit hos mvc för första kontrollen efter mitt vanliga ul, känns overkligt på något sätt då hon redan är ute nu.
 
Vi gick över till henne igen strax innan sju och då skulle dem precis vända på henne, jag fick byta underlägget och torka lite i rumpan innan de vände. När det vände på henne gick hon ner i puls så dem fick höja syrgasen. Först trodde dem det berodde på självavändningen men sen såg chrille att hon bajsade igen så det var därför.  Andra bajsning så duktig vår lilla tjej. Så nu var det bara att torka och byta underlägg igen, denna gången fick chrille göra det.
 
Insättningen av infarten i armvecket hade gått bra, dem hade lyckas på första försöket denna gången. Så nu var den ena av katetrarna bortagen, den andra satt väldigt löst då hon håller på att "tappa" naveln så dem har fått tejpa den tillfället men förhoppningsvis kan dem flytta den till den andra handen imon.
 
Efter flyttningen var det dags för matning, dem kollade maginnehållet och det såg bra ut så det var bara att mata på. Nu hade dem ändrat mattiderna med från var tredje timme till varannan och ska se hur det funkar över natten. Om detta funkar bra ska hon ev få en matpump imon så hon matas hela tiden.
 
Dem tyckte att hon hade doppat i puls lite oftare nu så dem hade tagit lite prover för och se så hon inte hade någon infektion på gång. Dem gav henne en antibiotika dos i förebyggande syfte innan provsvaren kommer, fick tillbaka några prover under tiden vi var där och dem visade att ev att det var en lättare infektion.
 
Fick två av bilderna vi tog idag, utskrivna så vi kunde ha de på vårat rum och titta på. Lägger upp dem här senare från telefonen.
 

Forts. 20/2

Var och matade henne runt tio, det var min tur denna gången, höll om hennes huvud under tiden. Ingen mer avföring än. Såg ut och ha det riktigt skönt i kuvösen, låg med armen ovanför huvudet. Tog lite nya kort idag med, ett på detta bland annat. 

20/2

 
Idag gick vi till Liv runt tio snåret så jag fick mata henne i sonden. När vi precis kom in hade dem vänt på henne så hon var lite kall. Natten hade gått bra och dem hade torkat lite bajs i rumpan på henne så nu kanske det kommer igång riktigt snart. Skulle ge lite lavemang som skjutsade på det hela lite.
 
Ul på hjärtat hade gått bra, hade öppet vid ductus men det var inte en större öppning, men dem skulle hålla det under övervakning så den inte växte och blev större. Ska göra nytt imon bitti kvart i nio. Provet av odlingen vid naveln tror dem är okej då dem inte fått något svar på det än och då brukar de vara okej annars brukar dem kontakta en ganska omgående om det.
 
Ev att dem ska ta bort ena katetern i naveln imon och göra en infart i armen. 
Gulsotprovet var bra just nu så hon behöver inte sola för tillfället.
Chrille fick hålla om henne lite också när jag pumpade.
Idag fick vi en längd på henne också 32 cm och vikt ca 750 g, svårt och bedömma exakt vikt då dem måste väga del för del och så. Hennes smärtvärdering hade gått ner på 9 idag vilket var roligt och se för det är det lägsta hittills.
 
Idag har chrille och jag pratat med Elise via tango som det heter så hon har sett oss och vi henne. Hon blev jätte glad och pussade och kramade telefonen flera gånger. Ska bli så kul att äntligen få träffa henne snart, har börjat räknat ner dagarna nu.
 
Var hos Liv strax före fyra, tyvärr hade dem redan hunnit byta underlägg men Chrille fick mata henne iallafall och höll om henne lite. Det är en sprattlig liten tös vi har som hela tiden vill göra karatesparkar. Hade precis nyligen försök och sätta in en infart i armen på henne men inte lyckats, ska försöka imon igen då hon behövde vila nu. Hade kommit lite, lite bajs igen nu så det var positivt.
 

19/2

 
Allt har gått bra sen igår men har varit lite skörare vid vändningar annars bra. Ska på ul av hjärtat idag klockan 15 ca. Får nog resultatet imon. Dem tycker hon andas på bra då hon försöker andas emot respiratorn så det är positivt. Åt nu var tredje timme hade, skymtat lite bajs i baken som dem torkat lite så nu kanske magen är på gång ev får se imon om det hänt något under natten.
Blåmärket såg mycket bättre idag knappt synligt längre och rödheten runt magen ha också blivit bättre. Gulsot värdet skulle dem kolla imon igen och se om det gått ner något. 
 
Idag har v bestämt att Elise ska komma hit på lördag och sen får vi se hur länge hon stannar iallafall en vecka kanske det ska bli så jätte härligt och få träffa henne!

18/2

 
Inga problem under natten har blivit matad men ingen avföring har kommit ännu. Solningsprovet såg bra ut låg på samma nivå så hon får fortsätta sola lika mycket än får se nästa prov om det gått ner något så blir det kanske lite mindre solning. 
 
Pratade med kuratorn och fick träffa psykologen idag och pratade lite om allt som hänt och så. Fick reda på att vi kommer att få våra hem och dit resor betalda sen iefterhand genom att skicka in papper till högsby man fick typ åka hem en gång per vecka om man ville.
 
Vid klockan ett idag fick vi träffa en annan barnläkare som hette barbara och gick igenom lite vad som hänt sen sist och det var inte så mycket nytt, mer än att allt såg bra ut och att hon sen inatt/imon ev skulle göra ul av hjärtat. Pratade om att längre fram måste dem flytta kateterna i naveln till blodkärl i armarna för att ge blod och det kommer att bli ett antal stycken då blodkärlen som bäst håller i en vecka. Frågade om hon kommer att tappa naveln som vanliga bebisar och det kommer men det skulle ta lite längre än normalt innan den gjorde det.
 
Annars idag var vi inne någon gång och då fick chrille hjälpa till att byta underlägg och mata vid ett annat tillfälle. Vi höll om henne också båda två idag så härligt!

17/2

 
Natten har gått bra inga problem. Har inte fått i henne någon mat än bara men får avvakta ytterliggare. 
 
Ska iväg klockan ett och titta på mcdonalds huset. 
 
Var inne runt 11 och tittade till henne ch då hade dem gjort en ny vägning av henne så nu väger hon 685g. Har fortfarande inte fått i sig någon mat men dem skulle test igen snart. Var lite stökigt just nu då dem hade fått in en ny patient. Hennes smärtvärdering hade gått ner till 10 nu vilket är bra.
 
Var iväg och tittade på mcdinalds huset och det var jättefint. Anmälde att vi ville komma dit och det fick redan imon. Så imon ska vi flytta över våra saker dit. Fanns fina lekytor för Elise och stora utrymmen i övrigt för oss. Kunde vara upptill 3 vuxna och två tre barn på rummen. Om man ville att fler skulle komma på besök gick det att hyra rum om man sa till innan, tror det kostade ca 600 kr över en helg. Får se sen om Elise kommer ner här i veckan sen antingen på snabb visit elle ev längre vi får se. Det var jättebra med kylskåpsutrymme, tvättmaskin, utlåning av barnvagn m.m.
 
Fick mat vid klockan två när jag var inne hos henne, hade varit lite orolig så jag fick lägga mina händer på henne och det lugnade henne avsevärt så dem fick sänka syret på henne då. Solar fortfarande då dem inte visste resultatet på testet av gulsoten än.
 
Vi var inne hos Liv vid klockan halv sex ca och  höll om henne lite. Smärtvärdering hade ökat lite då dem hade tagit lite prover på henne och samtidigt som det var lite oroligt runtomkring henne så det låg på 14 nu. Vid klockan 18 skulle dem, mata igen,  kolla tuben och se om maten sjunkit ner eller om det låg kvar. Även att dem skulle stimulera rumpan samtidigt.
 
Annika (läkare) ville titta på henne när vi var där inne. Kollade lungorna, hjärtat, hennes blåmärke och rodnad vid magen. Och allt såg jättefint ut, lite rossel i halsen bara som dem skulle suga bort igen. Hon tyckte att det var jättebra att hon så liten bara behövde syre och ingen syrgas. Hon var inte svullen om magen heller. Vi fick lära oss lite till om maskinerna och så, så man själv kan kolla läget. Hon kollade även upp efter noteringar om hon hade sjunkit vid temp när man höll henne och  det hade hon inte och det var bra för då var det ett bevis på att hon kanske börja bli tjockare i huden och kunna behålla värmen själv.
 
Vid ca 8 var vi inne hos Liv igen och då fick lite blod precis då dem hade tagit lite blodprover på henne. Har även tagit prover på solningen vilket vi får resultatet på vid ca kl 10. Matningen vid klockan sex hade gått bra, men ingen avföring ännu. Det verkade ha sjunkit det hon ätit innan. Hade stimulert rumpan men inte kommit ut något tyckte se att det låg lite längre upp så förhoppningsvis på väg ut kanske. Ska äta igen vid klockan tio och se hur det går.
 
Klockan tio besökte vi Liv igen och då blev hon matad igen men fortfarande ingen avföring, förhoppningsvis kommer det inatt. Gulsot proverna hade blivit bättre så nu kanske dem kunde minska på solning lite ett tag tills nästa prov tas. Glömde fråga om bakterie provet dem tog vid 6 ca för tarmbakterier har jag för mig. Får fråga om det imon.
 

16/2

 
Hon har fått börja sola hela tiden då hon hade dåliga gulsot värden.
Idag såg blåmärket på sidan mycket bättre ut och har börjat gå tillbaka lite.
Däremot så har hon fått en röd rodnad vid magtrakten vilket upptäcktes nu när dem tog bort blöjan för solningens skull vilket dem tror beror på att antingen blöjan har skaft eller efter tvättningen vid flyttning av kateter vid naveln.
 
Pratade med läkaren thomas idag och han berättade hur läget var med Liv. Berättade om hjärnan, lungorna, hjärtat m.m. Berättade att han lyssnat på lungorna och hjärtat idag och han har inte hört några blåsljud än vilket är bra just nu. Då det finns två vener, en till kroppen och en till lungorna och där imellan är det ett hål kan man säga som ska växa igen eller dra ihop sig när man föds . När man föds för tidigt dras inte det ihop förän senare. Och blåsljud kan man höra om hålet är stort eller trycket har börjat förändras i mellan sidorna. Trycket brukar vara jämnt fördelat dem första dagarna och märks senare om det är något. Det visar sig genom att det blir väldigt oroligt med andningen. Men det finns medecin mot detta som man får sätta in i så fall och hoppas att det drar ihop sig.
 
resultatet efter ul av hjärnan visade ev en liten svag blödning på vänster sida med en grad 1 av 4 vilket är vanligt på sådana här små barn att ha på det ställe där hon ev har de, eftersom det är svårt att avgöra när dem är så här små och veta om det är strukturen som gör färgskillnaden på ul eller om det är som sagt en väldigt liten blödning. Men hur eller hur så ger inte så små blödningar några men längre fram iallafall inte på detta stället.
 
Fick ta beslut om vi ville ha med henne i en studie om att ge henne magbakterier som man tex ha i d- droppar. Vi visste inte om vi ville tacka ja eller nej. Utan fick fundera på det tills kvällen då hon senast måste ha satt igång med det klockan 5 inatt innan hon blir 3 dagar gammal.
 
Ikväll ska hon röntga magen pga avföringssvårigheter runt 18.30.
 
Thomas kom in runt 22.00 och berättade att Röntgen av magen visade svart gegga längst ned i magsäcken. Vilket kan vara blod men proverna visade inget blod. Sög bort den svarta geggan. Kollade efter hål på magsäcken och tarmarna men syndes inget där. Ska fasta till imon bitti  och se sen om kan börja äta igen. Har sugit bort blod ifrån halsen vilket kommit av sår i halsen då hon inte mått dåligt av detta. Om hon hade mått dåligt hade det visat sig på hennes andning då de hade påverkat lungorna.
Vi slapp besluta oss om studien då hon nu hinner bli 3 dagar gammal pga fastan inatt.
 
Har vari iväg en runda på stan idag och handla lite förnödenheter, mat och orrienterat oss på stan lite.
 
Blev ingen titt på mcdonalds huset idag, var ingen bemanning där idag men vi ska dit imon fm.
 

15/2

 
Fick prata med en kurator så vi fick koll på försäkringskassan, försäkringar och boende allternativ.  Fick reda på att det fanns ronald mcdonalds hus här och att om vi fick rum där skulle vi kunna ta dit besök och viktigast av allt Elise och träffa henne fler än 1 dag. 
 
Blev utskriven från bb på eftermiddgen till neo. Ev att vi ska titta på ronald mcdonald huset imon.
 
Liv har mått bra idag och ha fått ultraljud på hjärnan. Har fått ett stort blåmärke på ena sidan av rygg och höften. Vilket har uppkommit efter förlossningen då hon föddes med fötterna och rumpan neråt.
solar mot gulsot 2 timmar och har paus 2 h och sen sola igen.
 

Livs första dygn 14/2

Innan Liv föddes kom dm in och förklarade riskerna, att det inte alls var lätt ich rädda en så här liten bebis utan att vi skulle vara beredda och ta beslut om och säga hejdå om det behövdes. Likaså att dem skulle skicka ner ett specialteam från antingen stockholm eller linköping så fort hon va stabil och åka med henne till antingen eller, där dem är mer specialiserade på så här små barn, som kalmar tyvärr inte är. Där kan dem bara ta hand om barn födda från ca v 29. Antingen skulle det ske via helikopter eller flygplan. Men troligtvis skulle det ske med flygplan då sikten var dålig.
 
Idag föddes lilla Liv klockan 04.59, 670g på kalmar lasarett.
 
Klockan 9 ca fick vi reda på att ev att vi skulle få förflytta oss från kalmar runt 11 till antingen linköping eller stockholm med antingen flyg eller helikopter. Då Liv är så pass stabil att kunna klara resan nu.
 
Då tog vi beslutet att chrille skulle åka hem och börja packa förnödenheter till oss att ta med. Strax därefter kom en annan sköterska in och bekräftade de hela och att vi fick åka till linköping med flyg men hon visste inte om vi kunde följa med Liv eller om vi skulle behöva bila ner. Skulle ta mig till duschen men gick inte ens flytta mig till duschstol då benen på mig vek sig då bedövning inte hade släppt än. Så fick tvätta av mig upptill så gått det gick och klä på mig mina egna kläder. 
 
Därefter ett tag lite innan flyget skulle komma körde dem in mig till Liv så jag fick träffa henne. Fick ta på henne lite och då höll hon i mitt finger. Klockan gick och började närma sig elva, bad om att få låna telefonen då chrille inte kommit ännu och dem skulle precis åka när jag ringde. Och det var lugnt då flyget inte kommit än. När klockan nästan var halv tolv kom personalen från ambulansflyget och precis efter tittade jag ut och såg dan och chrille komma gåendes ute mot bb avdelningen så dem hade perfekt timing. 
 
Personalen från flyget kom från uppsala men vi skulle till linköping och dem sa att det fanns rum för mig ch min sambo och jag var tvungen och fråga igen då jag blev fövånad över vad hon sa. Så jag frågade fick min sambo plats och vårt bagage med?! Och då sa hon ja fast han får sitta på toaletten och då sa jag ok vi får fråga han när han kommer om han vill sitta där. Chrille kom upp precis därefter så då berättade jag vad dem sagt och han sa ja direkt till att följa med. Därefter fixade vi så att Dan skjutsade oss till flygplatsen och Liv fick åka ambulans dit. 
 
Det dröjde ett bra tag innan den kom dit efter oss då dem fick göra lite grejer på Liv innan dem åkte iväg så hon var stabil för färden. De var jobbigt och sitta där och vänta utan att veta vad som skedde och varför det tog sån tid. Men resan hade gått bra när dem väl var framme. Så nu var det flygresan vi hade framför oss, men den gick också jättebra. När vi landade kom ambulansen nästan med en gång och åkte iväg med Elise och vi fick åka taxi till sjukhuset. 
 
Dem byggde om vid us i linköping så det var en bit och gå till neoantalavdelningen. Men till sist kom vi fram och då hade dem nästan precis varit och lämnat av Liv för ca en kvart sedan. Tyvärr fanns det inga rum på neo lediga så vi fick ett rum på bbavdelningen. Vi stadgade oss lite på rummet och fick träffa lite personal innan vi gick in till Liv. Där fick vi lära oss att i skulle sprita händrna ofta efter vissa moment vilket innebar att nästan sprita ens händer hela tiden efter man gjort något allt för den sterila miljön skull och för Livs och dem andra bebisarnas skull.
 
Liv hade kommit iordning efter färden och låg i kuvös nu, där dem försökte få upp hennes temp då den hade gått ner efter alla flyttningar överallt och den var på väg upp igen så det var bra. Fick reda på att jag skulle börja pumpa och visade mig en maskin så dem kunde börja ge henne av min mjölk när dem skulle börja mata. Då hon än så länge bara fått näringsdropp och den första råmjölken är ju den bästa med.

Livs första dygn 14/2

 
 
Innan Liv föddes kom dem in och förklarade riskerna, att det inte alls var lätt ich rädda en så här liten bebis utan att vi skulle vara beredda och ta beslut om och säga hejdå om det behövdes. Likaså att dem skulle skicka ner ett specialteam från antingen stockholm eller linköping så fort hon va stabil och åka med henne till antingen eller, där dem är mer specialiserade på så här små barn, som kalmar tyvärr inte är. Där kan dem bara ta hand om barn födda från ca v 29. Antingen skulle det ske via helikopter eller flygplan. Men troligtvis skulle det ske med flygplan då sikten var dålig.
 
Idag föddes lilla Liv klockan 04.59, 670g på kalmar lasarett.
 
Klockan 9 ca fick vi reda på att ev att vi skulle få förflytta oss från kalmar runt 11 till antingen linköping eller stockholm med antingen flyg eller helikopter. Då Liv är så pass stabil att kunna klara resan nu.
 
Då tog vi beslutet att chrille skulle åka hem och börja packa förnödenheter till oss att ta med. Strax därefter kom en annan sköterska in och bekräftade de hela och att vi fick åka till linköping med flyg men hon visste inte om vi kunde följa med Liv eller om vi skulle behöva bila ner. Skulle ta mig till duschen men gick inte ens flytta mig till duschstol då benen på mig vek sig då bedövning inte hade släppt än. Så fick tvätta av mig upptill så gått det gick och klä på mig mina egna kläder. 
 
Därefter ett tag lite innan flyget skulle komma körde dem in mig till Liv så jag fick träffa henne. Fick ta på henne lite och då höll hon i mitt finger. Klockan gick och började närma sig elva, bad om att få låna telefonen då chrille inte kommit ännu och dem skulle precis åka när jag ringde. Och det var lugnt då flyget inte kommit än. När klockan nästan var halv tolv kom personalen från ambulansflyget och precis efter tittade jag ut och såg dan och chrille komma gåendes ute mot bb avdelningen så dem hade perfekt timing. 
 
Personalen från flyget kom från uppsala men vi skulle till linköping och dem sa att det fanns rum för mig ch min sambo och jag var tvungen och fråga igen då jag blev fövånad över vad hon sa. Så jag frågade fick min sambo plats och vårt bagage med?! Och då sa hon ja fast han får sitta på toaletten och då sa jag ok vi får fråga han när han kommer om han vill sitta där. Chrille kom upp precis därefter så då berättade jag vad dem sagt och han sa ja direkt till att följa med. Därefter fixade vi så att Dan skjutsade oss till flygplatsen och Liv fick åka ambulans dit. 
 
Det dröjde ett bra tag innan den kom dit efter oss då dem fick göra lite grejer på Liv innan dem åkte iväg så hon var stabil för färden. De var jobbigt och sitta där och vänta utan att veta vad som skedde och varför det tog sån tid. Men resan hade gått bra när dem väl var framme. Så nu var det flygresan vi hade framför oss, men den gick också jättebra. När vi landade kom ambulansen nästan med en gång och åkte iväg med Elise och vi fick åka taxi till sjukhuset. 
 
Dem byggde om vid us i linköping så det var en bit och gå till neoantalavdelningen. Men till sist kom vi fram och då hade dem nästan precis varit och lämnat av Liv för ca en kvart sedan. Tyvärr fanns det inga rum på neo lediga så vi fick ett rum på bbavdelningen. Vi stadgade oss lite på rummet och fick träffa lite personal innan vi gick in till Liv. Där fick vi lära oss att i skulle sprita händrna ofta efter vissa moment vilket innebar att nästan sprita ens händer hela tiden efter man gjort något allt för den sterila miljön skull och för Livs och dem andra bebisarnas skull.
 
Liv hade kommit iordning efter färden och låg i kuvös nu, där dem försökte få upp hennes temp då den hade gått ner efter alla flyttningar överallt och den var på väg upp igen så det var bra. Fick reda på att jag skulle börja pumpa och visade mig en maskin så dem kunde börja ge henne av min mjölk när dem skulle börja mata. Då hon än så länge bara fått näringsdropp och den första råmjölken är ju den bästa med.

Förlossningsberättelse!

 
Det började den 13/2 vid ca klockan 13.00 då jag skulle väcka Elise för att hon skulle äta, precis innan hade jag fått en sammandragning som gjorde ont tänkte inte så mycket på det utan gick in till henne. Hon ville inte riktigt vakna och stiga upp och medans jag satt där kom det en sammandragning till som gjorde lika ont. Gick ut till sist och tänkte jag börjar med min mat också och värmde lite pannkakor. Elise vaknade till, till slut efter jag varit inne hos henne igen. 
 
Vi satte oss för att äta och jag fick fortfarande sammandragningar med några minuters mellanrum. Började söka på telefonen efter info vad man skulle göra vid sådana sammandragningar. Stod på 1177 att man skulle kontakta ens mvc och gå vidare därefter vad dem sa. Ringde dit men dem hade stängt pga utbildning utan då skulle man kontakta förlossningen. Precis när jag skulle ringa dem, ringde telefonen och Dan undade om han och Mia fick komma och våldgästa mig och Elise slumpmässigt nog och då berättade jag att det kunde dem då jag inte visste om jag var tvungen att åka in och undersöka mig. 
 
Därefter dukade jag av efter Elise och bytte hennes blöja och kämpade emot smärtan när den kom. Sen ringde jag in till förlossningen där dem frågade om jag hade stressat, vilket jag inte hade och hur mycket det gjorde ont och vart och hur ofta och om jag hade blött något. Och blött hade jag inte gjort, så då sa dem att jag skulle lägga mig ner och vila ett tag och se om smärtan gick över. Så jag gick och la mig på soffan och vilade, Elise roade sig själv så länge skönt nog. Efter ett tag tyckte jag smärtorna började gå över lite så ja kunde sätta mig upp och strax därefter hörde jag en bil komma och kollade ut och såg att Dan och Mia kommit. Så då sa jag till Elise att vi går och tar emot dem vid dörren. På vägen dit kände jag mig lite konstig och när jag stod och pratade med dem i några sekunder kände jag som det kom något i trosan. Så då tänkte jag att jag måste gå på toa och då hade jag börjat blöda. Då var det bara att åka in direkt till sjukhuset för att kolla upp det. 
 
Fick skjuts utav Dan in till förlossningen. Där dem tog emot mig och jag fick gå in på ett rum för att undersökas. Först så frågade dem mig vad som hänt och jag förklarade läget. Först tog dem puls på bebisen och kollade mina sammandragningar samtidigt och pulsen var fin på bebisen men man såg och jag såg att jag hade höga sammandragningar. Låg på 50 när det var som högst. Tog mitt blodtryck och det var bra. Sen tog dem utskriften av detta ut till en läkare som kom in och sa att hon ville göra en vaginal undersökning. Och då kände hon först men vågade inte känna mera utan gjorde vul istället väldigt försiktigt och då såg hon att jag hade en väldigt tryckande hinnsäck och att jag var öppen 7 cm vilket inte var bra. 
 
Så det var direkt en massa sprutor och grejer för att förhindra och sakta ner min förlossning för min moderkaka tyckte att nu va det dags. Fick en spruta för att få värkarna, som det nu visade sig att vara att sakta ner och en spruta till bebisen så att lungorna på henne/honom skulle utvecklas snabbare. Kom in till ett förlossningsrum och hade sällskap utav Dan. Sjuksköterskerna bad jag ringa chrille då klockan nu närmade sig 16 så han kunde åka till mig med detsamma istället för hem. Sen när chrille kom släppte allt och jag började stor gråta. Och han hade mängder med frågor jag fick svara på.
 
 Jag fick ligga på rygg med huvudet lutandes neråt allt för att förhindra att hinnan trykte på. Så låg jag i ett par timmar. Fick värmekudde under ryggen och på magen för att avlasta smärtan. Efter ett tag kom förlossningsläkaren och barnläkaren in och förklarade hur läget var. Att i kalmar har dem aldrig tagit hand om ett så litet barn och att vi fick vara beredda på att det ev inte skulle gå vägen men om det gick det skulle bebisen få transporteras vidare till stockholm eller linköping. Sen att det här lungmedlet var bra ju längre hon fick och hur många gånger hon hann få det så ökade oddsen mer och mer för att kunna andas bättre. Medlet skulle hon få var 12 timme. Därefter ringde vi runt lite till folk och berättade var vi var och vad som höll på och hända. 
 
Värkarna började smått att göra mer ont och komma tätare. Dan åkte hem och hämtade lite enkla förnödenheter till oss. Hämtade även Carina så hon kunde åka ner och hjälpa Mia med Elise. Först började värkarna komma var 20 minut och sen blev det en kvart sen tio min och sen fem. Där dem höll sig ett tag.  Hade börjat få dricka vatten och äta lite även ligga på sidan vilket var skönt för ryggen.  Runt klockan nio åkte Dan hem efter han lämnat av grejerna till oss.
 
Timmarna  gick och jag hoppades för var timme att det skulle gå en till så bebisen fick i sig mer medicin till lungorna. Smärtan gick att stå ut med. Sen började värkarna komma med 3 min mellanrum. Och jag började känna mig hungrig igen likaså Chrille. Värkarna kom två stycken med 1 minuts mellanrum precis när han tryckte för att be dem komma in och jag kände att denna gången gör det mer ont och därefter kom plötsligt den tredje på 1 minut och jag kände att nu knäpper det till och vattnet gick. Chrille skulle precis springa ut och säga till att vattnet gått när han mötte dem i dörren. Och nu var klockan ca 10 över 1 på natten.
 
Efter vattnet gått avstannade värkarna lite och vi kunde sova lite både Chrille och jag. Vid ca halv fyra vaknade jag och började känna lite värkar igen. Och försökte väcka Chrille men ville inte riktigt vakna. Tryckte på knappen och sa till att de hade börjat komma igen. Vid kvart i fyra skulle bebisen få sin andra spruta så hon gick ut och förberedde den. Värkarna började komma tätare och tätare igen. Bebisen fick sin andra spruta. Och då började Chrille vakna till att det började bli lite rörelse runt omkring. 
 
Efter ett tag började värkarna att trycka på och jag började vilja ha lustgas.  Dem började förbereda sig på att jag skulle föda snart. Kollade ul på bebisen och pulsen var okej på henne/honom fortfarande.  Jag började få krysta nu efter ett tag och Chrille var med och stöttade hela tiden både med lustgas och handhållning. Fick lite panik känslor imellanåt men kämpade på och till sist kom vår lilla bebis och då blev det snabba ryck och det var vi beredda på. Fick ha henne liggandes på magen ett tag innan dem sprang iväg med henne och Chrille följde med,  hon sprattlade lite och gnällde lite vilket var positivt.
 
Därefter skulle jag krysta ut min moderkaka men den ville inte komma ut helt. Och förlossningsläkaren försökte få bort den för hand men fick bra tag på småbitar. Det var jätte obehagligt när hon var och rotade i mig. Tog lustgas men det hjälpte inte. Jag sa ifrån och då frågade hon om jag hellre blev opererad och då sa jag ja. Så då förberedde dem mig för op och spinal bedövning då jag bara behövde vara nedsövd nertill. Innan operationen körde dem in mig till Chrille och vår lilla dotter som jag fick reda på att det var då. Och det hade gått bra allt hittills med intubering och andning och så vidare.
 
Åkte iväg till op och fick spinalbedövning. Borttagandet av moderkakan gick bra, fick bort allt. Läkaren sa att det var tur vi tog op för hon hade inte fått bor den annars. Därefter körde dem mig till uppvaket där jag ca låg en timme kanske i och med att jag hade inte så stor bedövningsdos. 
 
Fick åka till bbavdelningen igen och skulle få åka in och träffa Liv men det var för mycket folk där då dem försökte fixa med transporten för Liv till ett bättre sjukhus som hade vård för en så liten bebis.
 
Vår lilla kämpe Liv föddes klockan 04.59 den 14/2 och vägde 670g.

RSS 2.0