Lördag

Idag har Elise och jag varit iväg och handlat lite som vanligt. Idag blev det en ny mössa och ett par vantar till Elise. 

Det blev även en pulka som Elise får som en tidig julklapp fast det har ju inte kommit någon snö än, men nu har vi en när den väl kommer. 

Vi skulle egentligen ha handlat lite mera saker än vad det blev men jag kände inte för att åka runt till en massa ställen, får ta det en annan dag.

Vi skulle också egentligen ha gjort pepparkakor här hemma idag men vi tar det imon istället då tiden bara försvann idag.

Fredag

Idag var vi hemma och Elise och jag badade Liv på morgonen. Givetvis ville Elise också bada efter även fast hon badade igår. 

Var ute en runda på dagen och Elise ville gunga som vanligt. Idag har Liv spytt lite grann 1-2 ggr. Hon har fått upp slem och mår bättre och bättre. Men har fortfarande den jobbiga hostan, snorig och slem som ska komma upp. 

Idag har Elise varit småjobbig hela dagen, tror hon är trött, har sagt att hon vill sova sen när man ligger i sängen med henne ska hon helt plötsligt inte göra det. Liv har inte bajsat idag, får se om det kommer inatt eller imon kanske.

Torsdag

Idag blev jag klar med allt julstök. Skönt och slippa stressa med det i helgen och ha allt färdigt till första advent. 

Tänk att det redan är första advent snart, året har gått sjukt snabbt. Året blev ju tyvärr aldrig så som vi trodde det skulle bli. Trots det har varit jobbigt vissa stunder så har det varit utvecklande och gett en bra erfarenheter som man har nytta av resten av livet. 

Idag testade jag på att ut och springa med Liv i vagnen. Det gick väl sådär, var svårt och få in den rätta snitsen på hur man skulle hålla vagnen och hur långt ifrån man skulle köra den. 

Kändes efteråt att man belastat benen fel, så det blir nog inte att jag gör det igen. Får försöka ut och springa på kvällen själv istället i mån om tid. 

Idag har det annars varit bra med Liv efter en liten spya på förmiddagen. Det enda är magen som krånglar lite och jag har fått hjälpa henne och bajsa. 

Vet inte om det beror på att hon är förkyld eller om det har att göra med att hon inte vill dricka vatten till maten, svårt att veta. 

Testade att byta ut ett mål mat mot ersättning istället idag och det gick inge vidare heller. Åt inte alls mycket, det var bara att ge henne mat igen efter någon timme. 

Har börjat ge henne katrinplommon puré idag igen och se om det sätter fart på magen. Slutade ju och ge det i början när jag introducerade mat för henne då hon verkade inte tycka om det. Men idag gick det utan problem. 

Idag fick vi hem julkorten på Elise och Liv, bilderna vi framkallat och lite julklappar jag beställt. Det var en del bilder vill jag lova, så nu blir det till att köpa nya fotoalbum. 

Ikväll skulle vi duscha Elise men när jag frågade henne ville hon inte det. Tänkte på att hon tycker om att bada i badbaljan så då frågade jag om hon ville bada istället. Det tackade hon ja till med en gång. Får se hur det blir nästa gång hon ska duscha om det blir samma sak då.

Onsdag

Idag ringde jag prästgården och frågade dem hur det var med hemdop och så om det gick bra och ha det. Hon på expeditionen sa att oftast gick det bra särskilt när man fått ställa in pga sjukdom likväl när man har ett känsligt barn. 

Men hon kunde inte ge ett 100% ja då prästen inte var på plats. Han var sjukskriven denna veckan så hon skulle höra av sig nästa vecka igen och meddela om det gick bra. 

Men som sagt hon trodde det inte skulle vara några problem. Då blir det i februari någon gång om dem har någon tid över då. För nu i december känns det som
ingen ide och i januari är det ju operation för Liv så då låter februari bäst. 

Fortsatte med lite julstök idag och fick upp lite stakar, julstjärnor, tomtar och juldukar. Liv har spytt lite grann idag igen.

Har slutat med dem extra inhalationerna idag. Fast fortsatt med airomiren men bara två gånger om dagen som vanliga flutiden brukar tas. Det har funkat okej, har inte haft något behov av någon extra dos. 

Tisdag

Idag var det dagisdags igen för Elise. Sen hem igen för att mata Liv innan vi skulle åka för att hämta förstoringarna av korten på oss. 

Typiskt nog så spydde Liv givetvis på overallen innan vi skulle åka. Som tur var, var det inte så jättemycket så det gick och torka bort det mesta, men den får vi lägga i tvätten vid ett bra tillfälle. 

Åkte och hämtade korten och dem blev jättebra. Nu är nästa sak bara att köpa ramar till våra kort och dela ut alla andras bilder dem beställt. 

Var även iväg och köpte magdroppar till Liv igen. Dem hade ju tagit slut hemma sist vi var på sjukhuset och då frågade jag vad dem trodde om dem. Om jag skulle köpa nya eller se om det blir något negativt av de om vi slutar ge Liv dem. Sjuksköterskan tyckte att vi skulle testa utan. 

Igår kväll tog det lång tid innan Liv kom till ro och jag fick vagga och slå lite på rumpan, som hon hade lite magknip. Därav sa vi att vi köper dem igen och ser om det hjälper. 

Köpte en mugg till Liv med, med handtag. För och se om hon hellre ville ha den än vanliga flaskan, får testa imon. 

Idag har Liv haft en spy dag då jag matat och fått mata igen pga hennes hosta och slem i halsen. 

Måndag 25/11

Idag kom morfar hit på morgonen och roade Elise. Själv satte jag mig för att skriva lite matlista. 
 
Frågade pappa om han kunde passa Liv lite ifall Elise ville följa med och handla. Det kunde han göra så länge Liv ätit och så innan. 
 
Tänkte passa på, eftersom jag helst inte vill ta med Liv och handla särskilt inte nu efter hon precis varit på sjukhus. Elise var inte sen med och tacka ja till att följa med och handla. 
 
Efter Liv hade ätit åkte vi iväg. Roligt för morfar och få lite tid med Liv också. Det gick bra medans vi var borta. Skönt det alltid lika nervöst när man lämnar då hon är sjuk och så. 
 
Idag har hon spytt två gånger men inte så mycket varje gång, skönt nog. Annars går det bättre idag det är bara den förbaskade hostan, slemmet i halsen och snuvan som ska försvinna. 

Söndag 24/11

Kvällen och natten har gått bra. Det enda är att hon inte ätit så mycket men det tror jag beror på att hon är mätt sen innan. Hon har inte haft någon mer syrgas iallafall. 
 
Annars verkar hon piggare idag. När jag skulle ge henne sitt gröt mål på morgonen kom doktorn in och tittade på henne. Han tyckte det lät mycket bättre och det enda han hörde var lite rossel som hon skulle hosta upp. 
 
Han bedömde att vi fick åka om vi ökade inhalationerna efter hans tycke. Nu ska vi ta den vanliga (flutid) tre ggr per dag i tre dagar framåt och efter hon tagit den andra (airomir) som vidgar luftrören. Denna får även tas extra vid behov om vi tycker hon behöver det, upptill 8 ggr per dygn. 
 
Skönt att få åka hem igen även att det tyvärr inte blev något dop. Jo just det hennes vikt idag var 6330 så då har hon gått upp det hon har förlorat. Tyvärr så spydde hon upp gröten strax efter doktorn gått så det var bara att mata igen och då gick det bättre. 
 
Runt elva kom Chrille och Elise och hämtade oss. Väl hemma gjorde vi inte så mycket städade lite och tog det lugnt. 
 
Det gick bra med Liv men hon hade lite svårt att behålla maten pga hostan men det är bara att se glad ut och mata igen. 
 
Ringde morfar och bad han komma hit imon och hjälpa till ifall det blir jobbigt med Liv om hon spyr en massa och så. 

Lördag kväll

Strax innan två kom Chrille och Elise förbi på besök och lämnade lite kläder och saker jag och Liv behövde. Stannade ett tag och jag och Elise åkte iväg och hämtade smörgåstårtan vi beställt. Sen åt vi lite av den här tillsammans. 
 
Strax efter fem kom Laura in och lyssnade på henne igen. Hon tyckte hon lät bättre än innan och sa att vi kunde minska inhalationerna till var tredje timme istället för varannan om hon inte behövde det tidigare vill säga. 
 
Proverna såg bra ut också (hade tagit nya runt fyra tiden) och infektions proverna var också okej. Skulle utvärdera det hela imon bitti igen. 
 
Strax efter sex åkte Chrille och Elise hem och jag gick och duschade. Lite innan åtta började Liv och knöla på sig och sjunka lite i satution pga det. Men inte så mycket i mitt tycke för att ge henne syrgas som sjukskötaren gjorde. Sjukskötare gav henne även, adrenalin inhalationen då istället för klockan åtta. 
 
Hon har sjunkit några gånger till därefter och den nya sjuksköterskan ville också ge henne syrgas, onödigt tycker jag men men. För hon går upp i satution igen strax efter. 
 
Men jag ska inte klaga, dem är ju inte vana vid henne eller med prematurbarn då det är första gången dem träffat henne idag och dem jobbar inte på neo också som vissa andra gör.

Lördag 23/11

Jaha igår kväll åkte vi in till barnakuten då Livs förkylning blev sämre. Hade svårare och andas, pipig och jobbig hes hosta. 
 
Tänkte först åka in själv med henne men det tog stopp i hallen. Hon fick panik så fort jag satte henne i barnstolen och jag fick henne inte lugn. Påföljden av det blev att hon blev blå om läpparna så jag fick ta upp henne och lugna henne. Det var bara att ringa efter ambulans för att kunna åka in. 
 
När ambulansen kom gick det bättre att sätta henne i bilstolen då hon var lugnare nu men andades på fort ändå. Väl inne i ambulansen tog dem syresättningen och den låg på ca 87%. Så hon fick syrgas i ambulansen. 
 
Väl framme på sjukhuset tog dem blodprover, fick syrgas igen 4liter påsatt, fick två inhalationer av adrenalin, en infart satt för att få en morfin medicin insatt där. 
 
Sen fick vi gå vidare till vårt rum vi fått här på avd 25. Där äntligen fick hon mat vrålhungrig som hon var. Fick öka syrgasen lite till strax därefter till 10 liter då hon inte ville ha grimma och masken inte funkade bra utan fick köra med tratt och då får man oftast köra lite mer då det sprider ut sig i luften. 
 
Sen somnade hon äntligen efter ett tag, lilla pluttan. Inhalationer fick hon hela natten varannan timme och det gjorde nytta då dem sänkte syrgasen successivt under natten. Till sist hade hon ingen syrgas alls i morse. 
 
Idag har hon ätit bättre och fått behålla maten. Innan dem rondade idag och beslutade hur det blev med Liv så pratade Chrille och jag vid. 
 
Vi beslutade redan innan att vi skulle ställa in dopet imon. Detta pga att han har också blivit mega förkyld och Elise har jobbig hosta fortfarande så oavsett vad doktorn säger ska vi inte ha något dop imon. 
 
Tråkigt nog fick det bli så. Vi som beställt mat och fixat sångare och allt. Men men det är sånt man få ta. Får se när det blir istället ev att vi kanske ska ändra det till ett hemma dop istället i så fall om det går. 
 
Det var vår egna doktor Laura som hade ronden, skönt det för hon känner verkligen Liv. Hon tyckte det lät fortfarande på hennes lungor och ville ha kvar henne till imon iallafall sen får vi se. 
 
Dem tog nya prover på henne idag med en crp (koldioxiden i kroppen) som dem även tagit igår och den var bättre idag från 9 till 5. Tog även infektionsprover men har inte fått något svar om dem än. 
 
Ska fortsätta med inhalationerna av adrenalin varannan timme och ev minska till var tredje timme i eftermiddag. 
 
Så här sitter man igen förhoppningsvis blir det bara tills imon. Men det är ju för Livs bästa så man stannar ju så länge man behöver. 
 
Idag är hon ju mycket piggare iallafall så man kan ju hoppas att det blir hemgång imon. Just det tog en nakenvikt idag med och hon vägde  6250 gr. Hon hade gått ner lite men det lär hon gå upp igen. 

Fredag 15/11-fredag 22/11

Fredag 15/11 Idag kom morfar på besök för att vara lite barnvakt. Var ju dags för storbak idag. Började baka när Elise var ute med morfar, blev som jag trodde att hon ville leka med han istället för att baka med mig.  Först försökte jag göra en kaka men resultatet av den blev inte alls bra. Det var bara att slänga. Sen gick det bättre, bullarna blev bra och en annan kaka blev  helt okej. Försökte mig på den första kakan igen men med ett annat recept. Det gick ju bättre men blev inte 100% nöjd så dem bjuder vi inte på, på söndag.  Elise älskade att ha morfar här hemma som vanligt. Idag fick/hann han till och med att få gosa lite med Liv också. På kvällen när Elise sov, pratade jag och Alicias mamma vid lite och bestämde att dem skulle få leka imon.  Elise kommer att bli superglad över detta imon när hon får reda på det, som hon har längtat :). Lördag 16/11 Idag var vi ute hela familjen på förmiddagen och grejade. Jag och Elise krattade  lite löv emellanåt, när hon inte ville gunga. Liv satt i vagnen och efter ett tag sov hon. Chrille rensade hängrännorna och därefter började han köra upp löven med gräsklipparn.  Vid två tiden åkte Elise och jag till Alicia. Först när hon kom dit var hon lite blyg och Alicia med. Men det släppte ganska snart. Alicas mamma Marlene och jag kunde lämna dem på hennes rum för att gå och dricka lite kaffe.  Hon blev förvånad när jag berättade att jag varit gravid och att Elise fått en lillasyster. Hon hade inte hört något alls om det eller att jag ens varit gravid, visste hon inte. Jag berättade vad som hänt lite kortfattat. Hon fick rysningar när hon fick höra det.  Annars så pratade vi om allt mellan himmel och jord. Vi tyckte båda att det var synd att dem ska flytta. Hon tycker att vi absolut skulle ses efter med, när dem bor i stan och det tycker jag med. Vi berättade om små händelser som den andra inte visste om som tex vad Alicia gjort med, och sagt om Elise och jag tvärtom.  Runt klockan fyra var det dags för oss att bege oss hemåt och  givetvis ville Elise inte åka hem. Dem hade lekt helt utan problem och haft jätteroligt. Vi sa att nästa gång dem sågs skulle vi försöka vara hemma hos oss. Innan vi gick skulle Alicia säga hejdå så då gick hon fram till Elise och så kramades dem . Så söta va dem, märks verkligen att dem är bra kompisar. Hoppas dem kan leka snart igen, det gör iallafall Elise :). Söndag 17/11 Idag åkte Elise och jag iväg för en liten shoppingrunda. Först var vi på Ikea och handlade lite småsaker vi behövde. Sen tog vi en runda på modehuset vilket resulterade i en tröja till mig, klänning och strumpbyxor både till Elise och Liv. Dessa ska vi ha vid nyår och ev jul, får se.  Elise valde Livs kläder, det tyckte hon om. Hon valde även sina egna kläder. Det märks på henne att hon älskar att gå i affärer och titta på allt som finns. När jag letade efter en snygg tröja stod hon brevid och letade också åt mig och visade det hon tyckte var fint ;).  När vi kom hem blev det lite klädbyte, både på Elise och Liv. Nu var det dags att ta tag i julkortstagningen. Som vanligt hade vi glömt och ladda den vanliga kameran så de fick bli med mobilkamera. Det gick väl okej och som vanligt är det nästan alltid det första kortet som blir bra. Lägger ut bilden senare kanske när dem blivit skickade. Måndag 18/11 Idag var det dags för den roliga prematurträffen igen. Denna gången skulle vi vara hemma hos Liza och Hugo i Nybro. Innan vi åkte dit lämnade vi Elise på dagis då hon skulle gå där idag istället för imon.  Idag kunde vi ses alla förutom en familj. De var tråkigt nog sjuka denna gången med. Idag träffade vi Hugo och hans mamma Liza, Oliver och hans mamma Therese och  Lucas (10 månader) och hans mamma Maria. Det var lika trevligt denna gången som förra och ses.  Det märktes även på Liv att hon tyckte om det. Hon skrattade och hade roligt med sina lekkamrater. Vi bestämde att vi skulle ses hemma hos Therese nästa gång och hoppas att Emma och Vilgot kan komma då.  Annars är det mesta bra med Liv det enda är att hon har börjat dricka mindre vatten när hon äter. Vet inte om det är något hon fått för sig bara eller om det beror på att hon börjar bli förkyld igen. Ska fråga om något tips man kan göra för att hon ska dricka mer på onsdag när vi ska till sjukhuset.  Frågade dem andra på träffen hur det var för dem och en mamma sa att det var likadant med hennes pojk i början och att han nu börjat dricka lite till maten. Få väl kanske öka fruktpuren lite mer igen?! Tisdag 19/11  Idag var vi hemma och var ute en runda på dagen och Elise gungade lite och gick även en liten runda i skogen. Annars så började vi lite smått med julstöket inne, med att byta ut lite gardiner.  Elise tyckte det var roligt och fick välja vilken julgardin hon skulle ha i sitt rum. Började fixa med detta idag för att vi kommer inte hinna det i helgen pga dopet och då slipper man göra precis allt nästa helg.  Onsdag 20/11 Idag har det verkligen varit fullt upp non stopp. Började med att åka till dagis med Elise på morgonen. Hem igen fixa med ett paket som skulle iväg, få i Liv lite mat, äta själv och Chrille med som tagit ledigt idag och sen iväg till sjkhuset. Han har även han varit iväg på ett byggmöte innan.  På sjukhuset var det först kontroll sen besök hos hjärtläkaren och sen vidare på samtal hos Livs läkare Laura. Därefter fick vi även göra ett besök hos allergisköterskan.  Själva kontrollen gick jättebra. Liv hade gått upp 260gr till 6310gr. Längden hade ökat till 64,2 och huvudet fortfarande oförändrat. Hon syresatte sig bra också, även att hon är förkyld.  Berättade även att vi fått ett litet hum om när ingreppet på Liv ska ske. Det var bra för dem att veta sa hon, då det börjar närma sig januari. Detta för att då vet dem när dem kan ge rs spruta osv. Hon tyckte inte vi behövde gå till bvc nästa vecka eftersom allt såg bra ut. Så dem ska jag ringa imon och avboka.  Därefter träffade vi Thomas och kontrollen där gick också bra hade till och med blivit lite bättre igen. Pga de sa han att vi skulle ta bort hennes hjärtmedicin helt nu. Så skönt att bli av med den också. Han ville att vi skulle ses en gång till i december innan operation blir av.   Sen träffade vi Laura efter det. Hon tyckte Liv såg jättefin ut och att hon var duktig rörelsemässigt. Hon var jätteglad över att det gick bra med maten nu.  Frågade om det här med att hon inte vill dricka till maten, hon föreslog att vi skulle testa och köpa någon slags pipmugg hon kan dricka själv ur, då hon använder händerna mycket och bra. Får testa det.  Frågade även om huvudmåttet men det var fortfarande okej då det inte ser konstigt ut i formen och fontanellen fortfarande är öppen för då kan huvudet växa.  Besvären vi har med att Liv börjat bli irriterad på inhalatorn kan bero på att hon blivit stor och rent av bara irriterad på den eller att ev behöver en storlek större. Så efter besöket hos Laura blev det besök hos allergisköterskan.  Hos henne testade vi först den nya masken och sen visade vi hur hon reagerar på den hon har. Då tyckte hon vi skulle testa med den nya hemma då hon såg att hon verkade inte lika besvärad av den. Därefter åkte vi  till apoteket och hämtade ut den nya inhalatorn.  Sen iväg och snabbhandla, hämta Elise och hem och laga lite mat. Efter maten var det dags att åka och träffa prästen i kyrkan. Elise tyckte det var spännande i kyrkan. Prästsnacket gick bra och vi fick lite koll på hur det hela skulle gå till.  Prästen tyckte att Elise skulle få hälla upp Livs dopvatten med hjälp av någon vuxen. Det verkade Elise tycka om att få göra och stolt över då det var det enda hon pratade om på vägen hem. Att lilla syster skulle bada och att hon skulle hälla upp vattnet :). Sen bar det av hem igen. Väl hemma var det inte lugnt för min del än utan då skulle jag fixa klart julkorten och lite julklappar vi ska skicka efter. När det sedan var klart kunde jag äntligen slappna av.  Torsdag 21/11 Idag blev det att gå upp lite tidigare än vanligt då jag skulle till tandläkaren. Besöket gick jättebra och Liv skötte sig i bilstolen. Tyvärr var jag tvungen och komma dit igen då hon trodde det lossnat en bit av en gamml lagning som dem skulle titta närmare på.  Ringde bvc idag också och avbokade tiden hos vår barnsköterska. Vi bestämde att jag skulle ringa när jag ville ses nästa gång. Eftersom vi ska till sjukhuset igen nu snart i december. Annars idag har jag fått stå i lite vanliga dagsgöra och sen var det dags för att hämta Elise igen. Tiden går fort när man har matning och dylikt att stå med. Fredag 22/11 Idag åkte jag iväg och handlade en snabbis med både Elise och Liv. Det gick bra. Liv verkar lite tröttare idag kanske förkylningen som börjar slå rot,  mera. Väl hemma gjorde vi inte så mycket mer än att Elise och jag lekte lite som vanligt.  Vid två-tre tiden efter Liv hade sovit och jag tog upp henne, hade hon blivit jättehes helt plötsligt. Jag tänkte att jag får börja ge henne sin andra inhalator medicin som hjälp.  Matade henne och började med vår mat. Tyckte andningen på henne var okej, bara pipig av att hon var hes. Hon har ju inte fått behålla all mat idag heller säkert pga förkylningen och att hon är täppt i näsan. Hoppas inte det blir värre bara med tanke på dopet och allt. Men i år se vad kvällen har att utvisa. 

Onsdag 6/11-torsdag 14/11

 
Onsdag 6/11
 
Idag var vi på sjukhuset igen för influensasprutan och vanlig kontroll. Sprutan gick bra och ta. Blev lite ledsen men det gick över snabbt. Fick reda på att hon inte fick ta någon annan spruta på en hel månad och efter den månaden skulle hon ta en till för att få fulla dosen. Efter den sprutan fick hon inte heller ta någon på en månad. Men tror det gick bra och ta rs sprutan om det skulle behövas. 
 
Annars när det gällde operationen om den helt plötligt skulle bli gick det bra om det hände två veckor efter varje spruta. Detta för att dem inte ska bli fundersamma om hon får feber tex vid operation och inte då veta om det beror på sprutan eller annan orsak. 
 
Därefter gick vi iväg för att jag skulle få i mig lite lunch innan den vanliga kontrollen. Kontrollen gick väl okej. Hade hoppas på lite mer positiva svar än vad vi fick. Liv hade ju tyvärr gått ner hela 120gr, så tråkigt :(. Nya vikten var 5690 gr. Men Livs sjuksköterska tyckte vi inte behövde vara oroliga för det, då hon ändrat matvanorna nu och så och bajsat mycket senaste dygnet. 
 
Hon tyckte dock att vi skulle försöka klämma in ett ytterligare mål mat på morgonen innan vi går upp, så hon äter 6 ggr/dygnet. Huvudmåttet var det samma och längden hade ökat till 64cm. Hon bad vår doktor Laura komma in och titta på Livs öra. 
 
Hon kunde tyvärr inte se så mycket som hon ville då det var vax i vägen. Det hon såg däremot såg bra ut men eftersom hon inte såg ända in ville hon inte utesluta att det kanske varit någon öroninflammation. Liv skulle få medicin mot det som hon skulle ta 3 ggr/dygn i 5 dagar. Vi skulle försöka att hålla örat rent men inte mer än precis utanpå. 
 
Sköterskan sa också att det gick bra och börja med välling men att vi skulle tänka på och ge extra mycket päronpure och sådant då vi tar bort det som kanske håller igång hennes mage. Vi skulle dock vänta med det nu till efter medicineringen var klar, då hon kan bli körig i magen av det.
 
Receptet skulle vara klart för att hämtas när vi åkte därifrån. Åkte för att hämta ut det lite snabbt innan vi skulle hämta storasyster tänkte jag, men nej. När jag kommer dit säger dem att dem inte fått något, tänker jaha hon kanske inte har hunnit skriva det än. 
 
Tänker att jag svänger förbi ljungbyholms apotek på vägen till dagis och se om hon hunnit då, men nej inte då heller. Då betämmer jag mig för att ta det imon morgon när jag ska handla lite inför prematurträffen, för då borde det kommit in. 
 
Fick hem brev från försäkringskassan idag med om att dem inte fått in intyget om att vi låg på sjukhus i sept. Jag som hade skickat in det. Ringde in och dem berättar att det inte kommit in något. Ringde sjukhuset så dem skulle fixa ett nytt tills vi kom in där idag. Så nu är de bara och skicka in på nytt igen men denna gången kopierade jag de innan ifall det skulle komma bort igen. 

Torsdag 7/11
 
Idag var det äntligen dags för prematurträffen här hemma. Det var verkligen snabba ryck fram och tillbaka innan jag och Liv var hemma för att ta emot dem. Var ju först och lämnade Elise på dagis sen åkte vi till apoteket. När vi kommer dit får vi reda på att receptet fortfarande inte kommit in. Åker därifrån och köpe frallor och ringer in till sjukhuset för och höra varför det inte kommit något. 
 
Sköterskan jag pratar med kollar upp det i Livs journal. Där finns det en notering och även ett recept skrivet. Hon säger/tycker att jag ska åka tillbaka och be dem kolla igen nu när jag har namnet på medicinen med. Vi åker över tillbaka dit efter jag handlat lite bär och hämtat ut ett paket. 
 
Jag börjar känna att tiden börjar rinna iväg och hoppas att vi hinner hem till dem ska komma. Väl på apoteket igen kollar hon datorn igen och hittar ändå inget recept. Hon ringer in till sjukhuset då sköterskan sa att vi skulle göra det om vi inte hittade något. Efter ett par minuters väntande (som känns som en evighet) och diskuterande i telefon får jag ett svar. 
 
Dem måste vänta på att få tag på laura läkaren för att hon ska trycka på en så enkel sak som en enter-knapp och då är det fixat. Men givetvis var hon inte i närheten och då får inte en sköterska eller någon annan göra det för att det måste vara hon, så himla irriterande när det kan va så enkelt.  Då var det till och köra hem igen utan medicin och hoppas att dem fixar det under dagen. 
 
Vi hann hem en stund innan tio men det var inte långt ifrån. Jag hann mata Liv lite grann och kolla fb om alla kom. Tyvärr hade en familj blivit sjuka. Då vart det vi och två familjer till. Oliver (ca 9 månader) och hans mamma therese och Hugo (ca 11 månader) och hans mamma Liza. 
 
Det var jätte trevligt. Vi hade så himla mycket och prata om. Det tog aldrig slut kändes de som. Tråkigt att inte alla kunde komma men det får vi hoppas att alla kan nästa gång. Var kul och se pojkarna igen var ju ett tag sen sist. Får hoppas vi ses snart igen. Nästa gång skulle vi försöka och vara hos Liza. 
 
La till det där extra målet i morse och det gick bra och äta det. Hon åt lite mindre gröt och lunch efter, annars gick det bra. Ikväll gick det även bra. Är så chockad över att hon äter så mycket ersättning nu sen vi började ge henne mat. Innan åt hon kanske högst 90-100 ml och någon enstaka gång 110-120 ml. Men hon har typ ätit 110-120 ml varje gång. Det har verkligen satt gång hennes aptit, så kul! Får se hur det går inatt om hon vaknar och vill ha något eller sover hela natten. 
 
Fredag 8/11
 
Idag har vi äntligen varit iväg och hämtat livs medicin hela 3 ml ska hon ha 3 ggr om dagen. Det är mycket för en liten tjej. Det gick väl okej och ge henne det men hon tyckte inte om det. Spottade ut ganska mycket dem två gångerna hon fick de idag, hoppas det går bättre imon. 
 
Idag har vi varit i skogen och Elise ville sitta på stenar idag igen och att jag skulle ta kort på henne. Det har även varit mycket syskonmys idag. Härligt och se när dem kan gosa utan att Elise är för hård mot Liv. Har varit många skratt och leende från Liv mot Elise idag. 
 
Idag gick det bättre med maten på förmiddagen och då har Liv även till och med ätit ytterligare ett extra mål inatt då hon vaknade och ville ha det. Det blev jag jätteförvånad över och att hon även åt lika stor mängd som innan. Får se om det är så inatt igen eller om hon sover hela. 
 
Idag fick vi även svar om vårdbidraget och det blev avslag på det. Tråkigt men tyvärr blev det så. Känns skönt att vi ska få pengar från den där fonden för då är dem behövliga. Upptäckte att jag glömt och skriva om det, att vi blev tillfrågade om vi ville få pengar från en fond som donerat pengar till sjukhuset. 
 
Dem tyckte vi var värda det eftersom vi kämpat så med Liv och hennes matning och tiden på sjukhuset och så. Det var jättekul och höra att dem tyckte vi var värda det. :) 
 
Lördag 9/11
 
Idag åkte vi till stan i det dåliga vädret. Vi skulle köpa present till Rikard som fyller år snart, som vi ska till imon. Sen köpte vi lite annat också. När vi kom hem satte chrille igång med däckbyte och Elise och jag badade Liv. Varav det blev ett Elise bad efter. 
 
Örat ser jättefint ut idag, har slutat rinna ur det. Så typiskt att det knappt syns något längre när man äntligen fått medicinen. Har väl gått bättre med den idag iallafall. 
 
Just det, Elise var ju blöjfri när vi var på stan och jag tänkte att hon skulle testa och gå på vanlig toalett. Men nej det gick åt skogen ville absolut inte sitta på toaletten tvingade upp henne men nej hon tvärvägrade att kissa. 
 
Därefter skulle Chrille, även han testa på nästa ställe vi var men hon ville inte där heller. Det slutade med nedkissade kläder och golv i affären. Men vi hade ju ombyte med oss, så det var lätt fixat. Vi har konstaterat en sak och det är att hon måste öva och sitta på toletten både med sådan där sitt hjälp men även utan, annars skulle vi inte kunna åka och handla med henne när hon är blöjfri. Det få bli lite träning här hemma. 
 
Inatt har Liv inte ätit den där extra gången. Däremot vid ca kl. 5 när hon åt, så slukade hon hela flaskan och de har hon aldrig gjort innan. Hon slutar verkligen inte att förvåna en. Jo vi var med i ölandsbladet idag, så hoppas vi kommer i dem andra tidningarna nu i veckan.
 
Söndag 10/11
 
Idag var det dags för kalas för Rikard, Elise och Livs fasters sambo. Jo förresten en grej jag missat och skriva i veckan och som är okej att yttra sig om nu är att Elise och Liv ska få en KUSIN! Faster Carina och Rikard vänta en liten i maj. Så himla roligt, är så glad för deras skull. :) 
 
Hann inte göra så mycket här hemma på förmiddagen innan vi skulle dit. Hämtade farfar Roger med innan vi åkte. Blev kakor, bullar och cheesecake hos dem. Elise åt inte mycket av kakorna och bullarna men desto mer av cheesecaken. Dem var så fina töserna, i klänning båda två. 
 
Carinas mage, var också jättefin. Jag känner en saknad när jag ser den, att jag gick misste om halva graviditeten. Blir lite ledsen när jag tänker på det, men livet går vidare. Ska bli så kul att få följa hennes graviditet och deras resa. 
 
Liv blev matad av farmor idag med. Medicintagningen går det väl sisådär med. Hon tycker inte om den och eftersom hon får den på spruta som hon får en annan medicin med, har hon börjat försöka mota bort sprutan även när hon ska ta den medicinen. Så jobbigt! Men men, förhoppningsvis går det snabbt till onsdag morgon då hon ska få den sista kuren. 
 
Just det, var ju även farsdag idag och Chrille fick ett kort av oss som Elise hade ritat på och sen har jag skrivit på årtalet. Tyvärr hade vi inte köpt någon present denna gång utan han fick Elise så kallade teckning istället. Nästa år är det säkert två som ritat ;). Själv grattade jag min far via telefon och får ge han en present näta gång vi ses istället. 
 
Måndag 11/11
 
Grattis Rikard på din dag! :)
 
Idag ringde jag kyrkan och försökte få tag på prästen som ska hålla i Livs dop. Dem har ju inte ringt oss än och själv känner man att man vill ha mötet inplanerat så man hinner med det. Tyvärr var inte prästen på plats idag så jag skulle ringa imon istället. 
 
Idag har vi varit ute alla tre och lekt lite och försökt räfsa lite löv. Elise försökte hjälpa till så gott hon kunde och tyckte det var roligt. Funderar på och kanske försöka börja träna nu när det har blivit lugnare här hemma. Det enda är att Elise måste ha somnat innan då hon alltid vill att jag ska natta henne. Fast det kanske funkar om jag åker när hon är vaken och att pappa nattar henne när jag är borta, för då har hon inget annat alternativ. Men det som kan gå åt skogen är att då kanske hon håller sig vaken i ren trots tills man själv kommer hem. Vi får se hur det går och hur vi gör.
 
Tisdag 12/11
 
Idag var Liv och jag på bvc, för kontroll. På morgonen hade chrille och jag bollat lite vad vi trodde hon hade gått upp i vikt. Chrille sa först att han trodde hon gått upp över 6 kg och då sa jag tror du verkligen det, då ska hon gått upp över 300 gr på en vecka. Han ändrade sig och chansade på att hon skulle väga 5970 gr och jag chansade på 5890 gr för jag trodde hon inte skulle ha gått upp mer än 200 gr. 
 
Det visade sig sedan att hon chockade både mig och chrille med en rejäl viktuppgång på hela 360 gr. Hennes nya vikt är hela 6050 gr :). Nu kan dem inte klaga på hennes viktuppgång, he he. På längden och huvudet hade det inte hänt något. 
 
Fick tips av sköterskan på hur man skulle kunna locka Elise till att sitta på toa. Får testa de när vi har tid. Hon tyckte även att vi skulle kontakta Lund och höra om dem vet något om när operationen blir eller så. Det är ju jobbigt och gå och inte veta när det blir under en så lång period som 3 månader är. Ska försöka ringa dit imon och höra mig för. 
 
Ringde även morfar idag och bad honom komma förbi på fredag och vara lite barnvakt. Ska baka lite, tänkte jag till dopet, får se om Elise vill hjälpa till eller inte när farfar är här. Ringde prästen idag och vi bestämde att vi skulle ses på onsdag nästa vecka i kyrkan. Han skulle höra med kantorn hur vi skulle göra med sång och så då vi vill ha en speciell person som sjunger. 
 
Nu är det bara imon morgon med , Liv ska ha sin medicin sen ska vi vänta någon dag eller två innan vi ska börja med vällingen. Ska verkligen bli spännande och se hur hennes mage hanterar det denna gången, nu när den har fått vänja sig vid mat.
 
Onsdag 13/11
 
Idag ringde jag sjukhuset i Lund och efter lite ringande kom jag till rätt person till slut. Hon berättade att dem hade haft ett datum satt för Liv men att det kommit in en akutpatient som behövde den tiden. Sen sa hon att hon försöker alltid kontakta personerna det gäller 2-3veckor innan datumet är satt om inte de blir ett återbud. Men eftersom vi bor en bra bit bort försöker hon undvika och ringa oss med kort varsel. 
 
Hon sa sen att hon tänker planera in ett datum för Liv i januari någon gång i och med att Liv mår så pass bra som hon gör. Nu slipper vi gå och vänta och undra när det kommer att ske. Utan nu behöver vi bra vänta på ett samtal i december någon gång som bekräftar vilket datum det ska ske, så skönt. 
 
Ikväll kom jag äntligen iväg på den första riktiga träningen, så skönt och roligt. Tänkte först att jag skulle ta det lite lugnare, men jag körde på i ganska högt tempo ändå som förut när jag tränade innan jag blev gravid. Det var bara på vissa saker jag tog det lugnare.
 
Torsdag 14/11
 
Idag har det gått hela 9 månader sen lillpluttan föddes. Snart fyller hon hela 1 år! Svårt och tänka sig att det skulle gå så bra som det har gjort sen hon föddes. Jag är glad och lycklig för varje sekund, även fast de inte alltid har synts eller känts så. Älskar dig gumman! 
 
Idag har jag äntligen suttit och nästan gjort klart några julklappar på datorn. Det har tagit tid, då man själv inte haft så mycket tid men nu börjar det närma sig slutet. Fattas lite som jag ska fixa i helgen. Annars har Liv och jag handlat idag till bakningen imon. Har tänkt och baka tre olika saker. 
 
Idag blev Elise och jag förvånade när vi kom till dagis och träffade på Rikard, det var vi inte beredda på. Elise var lite blyg och trött och vågade inte hälsa precis. Sen när jag kom oc hämtade henne idag så är det Rikard det första hon frågar efter, när vi kommer ut. He he Gofisen där ;). 
 
Vi har fortfarande inte varit med i tidningarna östran, barran eller kalmarposten. Trodde vi skulle varit med i kalmarposten idag, men nej. Vi får väl se nu i veckan. Får se imon om jag vågar testa och ge Liv välling eller om jag ska vänta ett dygn till.
 
Idag testade jag även att introducera tolettsitts ankan för Elise. Förklarade för henne hur den används och när osv. Visade även att den inte var farlig genom att sätta en docka på den och låtsades att den kissade och bajsade. Hon var inte så intresserad men vi får se om det kommer så småningom.
 

Tisdag-tisdag 29/10-5/11

 
Idag var det jobbigt med Liv på förmiddageån. Hon åt gröt och spydde precis efter nästan, av att hon hostade och ville inte ta ersättnings flaskan därefter. Är ju orolig för att hon ska få vätskebrist då hon inte kissat mycket. Försökte ge lite barnmat innan vi åkte till bvc men hon var inte så sugen. Ska försöka igen när vi kommer hem. 
 
Funderade ett tag på att skippa besöket då det var jobbigt med matningen och så för förkylningen. Men till sist gav vi oss iväg ändå, var ju nyfiken på hur det gått med vikten. Jihoo!, viktökningen var jättebra, det bästa på jättelänge hela 105 gr +, så nu är hennes nya vikt 5810gr. Maten och oljan hade gett resultat. 
 
Längden var den samma och huvudet var 39,2cm. Frågade om hur man märkte om hon får vätskebrist och det var att hon skulle bli hängig och trött. Det är hon inte än, snarare piggare än innan, men då vet jag vad det är för tecken man ska ha utsikt efter. När vi kom hem testade jag och mata igen och denna gången fick hon behålla det. Ska dit igen näst nästa vecka. 
 
Onsdag
 
Natten var inte rolig, vaknade av att Liv gnällde tänkte att hon var hungrig. Ville inte äta och började skrika hysteriskt, jag fick inte tyst på henne. Chrille och Elise vaknade och chrille försökte också lugna henne men det gick inte. Till sist beslöt vi oss för att sätta en sond (då vi fortfarande trodde hon var hungrig.) 
 
Elise gjorde inte det hela enklare heller, då hon är väldigt mammig och började skrika, gnälla och ville inte sova så fort jag gick upp ur sängen. Efter sondsättningen skulle jag börja mata i den och chrille skulle hjälpa till och dra upp första sprutan. Han ser inte att jag öppnat flaskan varav han häller ut hela ersättningen i sängen. Inte kul alls, särskilt när vi båda är megatrötta.
 
Av med lakanen och dit med handduk. Jag börjar sondmata och efter ett tag blir Liv lugn och man tänka Ja äntligen lugnt och skönt. Det dröjer inte länge förän hon börjar skrika igen, hinner tänka vad är det nu då?! Sen nästa sekund börjar hon hosta och spyr upp allt hon fått i sig över mig och handduken. Kul= Not. Bara byta kläder och handduken igen. 
 
Svårt och få henne och sluta skrika igen och då kommer chrille med ett förslag jag inte ens tänkt på, trött mamma/matningshjärna man har. Han säger hon kanske har feber, vilket är det rätta svaret på allt gnäll och skrik. Hämtar termometer och suppar. Jo men visst har hon feber. Får supp i rumpan  och jag går med henne vaggandes och får henne lugn äntligen. 
 
Lägger henne i sängen men hon få ingen ro där så lägger henne brevid mig och tyst äntligen så får vi sova, efter 2-3 h vi varit vakna. Älskar verkligen min sambo som är där när han behövs. Hade säkert fortsatt och försökt med mat annars, hade inte en tanke alls på feber. Så jag säger det ytterliggare en gång tack för att du kom på det. 
 
Idag  låter det jättelogiskt att det var det som störde henne, hjärnan kan verkligen spela en ett spratt ibland. Idag är vi alla trötta här hemma kan jag lova. Livs feber ha kommit och gått under dagen. Börjar undra om det beror på att det är tänder på g eller om det är pga förkylningen, svårt och säga. Har börjat äta lite bättre och kissat okej, skönt det iallafall.
 
Torsdag
 
Idag på morgonen hade Liv sin febertopp och därefter försvann febern. Skönt att den äntligen är borta. Matade gröt på morgonen och hon spydde efter halva matningen fortsatte och mata resten och det gick bra. 
 
Åkte iväg på fika hos Emma därefter. Var evigheter sen vi sågs. Var jätteroligt att ses och prata en massa. Liv bajsade när hon var där och det såg okej ut. Magen börjar kanske bli okej  nu efter sjukdom och ny mat. Hoppas vi kan ses igen snart och fika.
 
Fredag
 
Idag var Chrille hemma och vi tog ut en dubbeldag. Det var skönt och få lite avlastning och hjälp med Liv efter denna sjukvecka. Åkte iväg och handlade med Elise. När vi kom hem bakade vi muffins som vi ska bjuda på, på torsdag nästa vecka då prematurgruppen kommer på besök. Elise tyckte det var kul att få kladda med smeten och smaka. 
 
Liv har börjat låta som hon ska bajsa hela tiden men det kommer inget. Kanske är hon hård i magen? Men hon verkar inte besvärad och vill inte bajsa heller vid hjälp. Vi får avvakta och se. Hon bajsar säkert när hon känner att hon behöver det. 
 
Lördag
 
Idag bajsade Liv och det var en hård klump. Men hon gjorde det själv, vilket är bra. Får se hur det är nästa gång. Idag har Liv börjat få tillbaka sitt rätta jag och börjat skratta och så igen. Har inte varit så road nu när hon varit sjuk och så. Det är skönt och se :). 
 
Nu när Liv har börjat äta mat om dagarna, äter hon bara 1gång om natten. Skönt då får man ta igen lite sömn man missat. Sammanlagt äter hon bara 5 ggr om dagen. Hoppas det är okej och att hon går upp i vikt ändå. Funderar på att börja ge välling på kvällen innan läggdags, men vill vänta tills vi märker att magen är helt okej. 
 
Söndag 
 
Idag ville Elise besöka farmor så då ringde vi och frågade om vi fick komma på besök och det fick vi. Liv är pigg och glad idag. Blev matad av farmor idag med. Idag såg vi att det börjat rinna var ur örat på Liv. Tror hon ev har haft en öroninflammation som vi ha missat och att det har spruckit. Ska be dem titta på det på onsdag när vi ska dit. 
 
Hon har ju haft extra mycket vax i det örat sen förra förkylning men vi har inte märkt att hon varit besvärad över det eller att hon haft ont i örat. Men men vi får se vad dem säger. Ska ringa imon och höra om det går bra och vänta med det till onsdag. 
 
Elise kämpar på och är blöjfri mer och mer, men hon vill inte det varje dag än. Nätterna har hon ju också blöja på sig, det får i avvärja sen när hon är helt blöjfri om dagarna. Elise tyckte det var kul hos farmor det märktes för när vi åkte hem somnade hon på två sekunder i bilen.
 
Måndag 
 
Inatt har Liv inte ätit något alls och sovit hela natten. Skönt, får bara hoppas det inte påverkar vikten negativt, får se på onsdag. Idag har hon bajsat igen 2 ggr till och med. Andra gången bättre än första. Får se om man kanske vågar sig på och ge välling imon kväll nu när hon sover hela/nästan hela nätterna. 
 
Annars idag har det runnit lite grann igen från örat. Ringde in till sjukhuset och frågade om det idag men dem tyckte det inte var så akut utan det kunde vänta tills vi skulle in där på onsdag. Idag har Elise varit blöjfi igen ch de har gått jättebra. 
 
Var ute en runda i skogen efter lunch och Elise skulle test sitta nästan varje sten hon såg. Det var jättekul tyckte hon. Sen är det alltid roligt att få köra lillasyster i vagnen. Skickade in ansökan om dagisplats för Liv idag med även fast det är ett bra tag till hon ska börja men då får hon en plats iallafall, sen får se m vi ändrar datumet längre fram. 
 
Tisdag
 
Inatt åt Liv inget igen. Tänkte först börja med välling nu kväll men det får bli imon kväll istället. Idag har hon bajsat hela 3 ggr. Första gången tänkte jag okej det kan ju vara dags för det igen. Sen andra gången tänkte jag oj igen va bra, och det såg jättefint ut. Tredje gången var jag förvånad över men kul att det verkar kommit igång riktig bra nu. Får se hur det går imon. 
 
Idag ringde jag atelje wallander och tänkte beställa korten vi ville ha. Frågade samtidigt om hon fått mitt mail om kortet i tidningen. Det hade hon inte, så tydligen hade hennes mail sakat bort det till skräpmail. Fick hennes privata mail och skickade dit istället och det fick hon. Sa att hon skulle skicka iväg de snarast så nu äntligen kommer vi i tidningen snart. 
 
Elise har varit blöjfri idag och klarat det galant på dagis :). Fick reda på idag att hennes bästa kompis på dagis ska flytta, så tråkigt :(. Hoppas hon hittar en annan lika bra kompis efter hon flyttat. Jag och hennes mamma ska försöka ordna en lekdag för dem, innan hon flyttar.

RSS 2.0